Päiväretket 16 vinkkiä

Päivässä ehdit patikoida Citypatikan, tutustua Taidekeskus Salmelaan, tehdä Kurkilahden kävelykierroksen, kahvitella ja käydä ostoksilla Mäntyharjun keskustassa.

Tai vieraile jossakin museoistamme, vietä iltaa konsertissa tai kesäteatterissa. Vapaat majoituskohteet löydät superhausta.

Reitit luontoon

Reitit luontoon

Vaihtelevat reitit maastopyöräilyyn, patikointiin, polkujuoksijoille, melojille, hiihtäjille ja SUP-lautailuun. Halusitpa 1–2 tunnin maisemallisen luontoretken tai usean päivän elämyksen vaikka Repoveden kansallispuistoon, niin löydät varmasti suosikkisi.

Golfaamaan

Golfaamaan

Golfin ystäville on tarjolla matalan kynnyksen Vola Golf, jossa on 3,5 hehtaarin harjoitusalue, 9-reikäinen par 3-kenttä, 30 lyöntipaikkaa lyöntimatoilta, nurmilyöntialue ja kesäkahvila. Volagolfilla järjestetään myös tapahtumia, sekä vuosittaiset Pekan Pelit.

Tule junalla

Tule junalla

Mäntyharjuun on helppo tulla junalla. Helsingistä on matkaa vain noin 2 tuntia ja Kuopiosta suurin piirtein saman verran. Jos tykkäät luonnosta, niin iso osa kävely-, maastopyörä- ja melontareiteistä lähtevät aivan keskustasta; juna-aseman tuntumasta tai liikuntahalli Kisalalta.  

Kurkilahden rannat

Kurkilahden rannat

Kurkilampi kiertämällä tutustut Mäntyharjuun ja paikallisiin yrityksiin. Kävelykierroksen varrella sijaitsevat mm. Mäntyharjun melontakeskus, Makasiinin Puoti & Kahvila, Rantaravintola Kurkiniemi ja Nilkko TapRoom. Kierrokselle voit lähteä vaikka juna-asemalta.

Kahville ja syömään

Kahville ja syömään

Mäntyharjun keskustassa on useita ravintoloita auki ympäri vuoden, kuten Reissuravintola, Thaimaalainen Krua Lawoe Thai Food sekä Ravintola Rosmarin. Kahvia, leivonnaisia ja pikkusuolaisia tarjoilee ympäri vuoden avoinna oleva kahvila Kaneliässä (kuvassa). Kesäaikaan kannattaa ehdottomasti testata myös Torikahvila sekä Makasiinin Puoti & Kahvila.

Ostoksille

Ostoksille

Keskustassa on monta kauppaa ja puotia. kuten puoti Suerte sekä oikea löytöjen aarreaitta, Reissukirppis. meillä on myös hyvä päivittäistavarakauppavalikoima ja paikkakunnan kokoon nähden isot K-Supermarket sekä S-Market.

Taidekeskus Salmelaan 

Taidekeskus Salmelaan 

Monen kesälomalaisen kestosuosikki on upea Taidekeskus Salmela. Salmela kuuluu Finland Festivalsin jäsentapahtumiin. Taidekeskuksen ydintoimintaan kuuluvat kuvataidenäyttelyt, konsertit, laulu- ja kuvataidekilpailut, luennot ja runotapahtumat. Taidekeskuksen alueella on myös laadukas ravintola Kesäheinä.

Museoon!

Museoon!

Mäntyharjussa on useita museoita, kuten historiallinen Iso-Pappila, Korsumuseo sekä Miekankosken uittomuseo. Uittomuseoon pääset muuten myös melomalla tai pyöräillen, vaikka Mäntyharjun keskustasta. Mäntyharjun kunta ylläpitää myös verkkomuseota, jossa on paljon mielenkiintoista luettavaa.  Iso-Pappilalla on myös mobiilipakopeli Ajan takaa.

Kesäteatteriin! 

Kesäteatteriin! 

Mäntyharjussa on kaksi upeaa kesäteatteria, joista toinen sijaitsee noin 3 kilometrin päässä nykyisestä kuntakeskuksesta, historiallisessa Iso-Pappilan miljöössä ja aivan Taidekeskus Salmelan naapurissa. Toinen taas on Koirakiven aidossa maalaismiljöössä. Molemmissa on katetut katsomot ja hyvät väliaikatarjoilut.

WHD Gård

WHD Gård

WHD Gårdilla voit nauttia puhtaasta luonnosta, tasokkaasta palvelusta sekä lähialueen tuottajien herkuista Repoveden Kansallispuiston kupeessa. Matkaa Mäntyharjun keskustasta on noin 24 kilometriä. Yksi vetonauloista on upea Woikosken Automuseo. Tarjolla on myös aktiviteetteja, majoitusta, ravintola- ja kahvilapalveluita, sekä kosmetologi- ja hyvinvointipalveluita. 

Citypatikka

Citypatikka

Rautatieasemalta lähtevä kaunis Citypatikka polveilee kauniissa ranta- ja polkumaisemissa Pappilanniemen laavun kautta historiallisesti arvokkaaseen kirkonkylän miljööseen aina Taidekeskus Salmelalle saakka. Salmelalta ja luontokirkolta voi matkaa jatkaa etelää Uutelan laavulle ja aina Repoveden kansallispuistoon saakka.

Geokätköily

Geokätköily

Mäntyharjussa on lukuisia geokätköjä ja moni niistä sijaitsee laavualueiden lähistöllä tai ainakin niin, että mennessä tai tullessa voi kätköillessä piipahtaa uimaan tai syömään retkieväitä. Suomen Ladun paikallisen jäsenjärjestön, Reissupolku ry:n perustamat kätköt löydät heidän verkkosivustoltaan.

Miekankosken alue

Miekankosken alue

Pienen kosken rannalla sijaitseva Miekankosken kahvila on suosittu päiväretkikohde, jonne pääsee maanteitse ja vesitse. Historiallinen miljöö, järviterassi, maistuvat leivonnaiset, pieni uittomuseo ja kalastukseen soveltuva koskialue toimivat hyvänä houkuttimena varsinkin kesäaikaan. Matkaa on Mäntyharjun keskustasta maanteitse tai vesitse noin 15 kilometriä.

Kulttuurimelonta

Kulttuurimelonta

Mäntyharjun melontakeskukselta juna-aseman tuntumasta voit meloa tai suppailla vanhalle kirkonkylälle, Taidekeskus Salmelaan! Reitti on ihanteellinen vaikka yhden iltapäivän irtiottoon, sillä matkaa tulee molempiin suuntiin noin 10 kilometriä. Rantautua voi Kirkonkylän kioskilla, josta tutustut lähikohteisiin helposti kävellen.

Kansallispuistoon

Kansallispuistoon

Läheinen Repoveden kansallispuisto on monipuolinen retkeilyalue, jonka vesistöalueet ja metsäpolut houkuttelevat puistoon satoja tuhansia vierailijoita vuosittain. Lukuisat reittivaihtoehdot, luontonähtävyydet ja jylhät kalliomaisemat tekevät siitä hyvän kohteen myös maisemakuvauksesta kiinnostuneille.

Frisbeegolf

Frisbeegolf

Mäntyharjussa on kolme frisbeegolf-rataa. Mäntyharju DiscGolfPark sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Rantapuistossa. Iso-Pappilan frisbeegolf on vaihteleva metsärata Iso-Pappilan museoalueen takana. Kolmas, maksullinen, rata sijaitsee WGD Gårdilla Nurmaalla.