Mäntyharju 2-3 tunnissa

EtusivuBlogi → Mäntyharju 2-3 tunnissa

Ajatko Mäntyharjun kirkonkylän ja keskustan läpi matkalla pohjoiseen tai etelään? Tai olet tulossa päiväretkelle junalla? Poimi parhaat vinkit 2-3 tunnin minilomaan Mäntyharjussa.

Katsasta päänähtävyydet tai lähde opastetulle kierrokselle

Mäntyharjun kirkonkylän suosituin kohde on kesäaikaan Taidekeskus Salmela, jossa voi piipahtaa myös vain ruokailemassa tai kahvilla ravintola Kesäheinässä, jos aika ei riitä taideteosten kiertämiseen. Salmelalle on matkaa Mäntyharjun torilta ja juna-asemalta vain 3 kilometriä ja sen voi taittaa vaikka maksuttomilla lainapyörillä, joita on 3 kpl torin matkailuinfossa tarjolla läpi kesän 24.8. saakka ma-la klo 10-14 (matkailuneuvojan paikalla ollessa). Pyörät ja avaimet voi palauttaa noiden aukiolojen jälkeen avainsäilöön (neuvoja ohjeistaa).

Katsasta ainakin nämä

Opastetut kierrokset ja viikko-ohjelma

Heinäkuussa 2024 on Taidekeskus Salmelassa tarjolla opastettu 1,5 tunnin mittainen näyttelyopastus aina tiistaisin klo 14.00-15.30, joka ei vaadi ennakkoilmoittautumista (ei ryhmille).

Mäntyharjun upea puukirkko sekä luontokirkon alue sijaitsevat nekin Salmelan tuntumassa. Tänä kesänä kirkossa järjestetään myös opastettu ja maksuton kierros tiistaisin klo 12 ajalla 18.6.-30.7.2024. Kirkkoesineiden esittely on puolestaan tarjolla 4 kertaa aina torstaisin. Katso kaikki opastetut kierrokset ja konsertit sekä muut vinkit kirkossa ja hautausmaalla.

Mäntyharjun vanhalla hautausmaalla kirkon tuntumassa järjestetään opastettuna maksuttomia historiakierroksia aina keskiviikkoisin klo 12.00 ajalla 26.6.-31.7.2024. Matkailuinfosta torilta voit hakea paperisen viikko-ohjelman ja tapahtumakalenterin, jossa on kaikkea muutakin kivaa tekemistä läpi kesän!

Kävelymatkan päässä Salmelalta ja sijaitsee myös historiallinen Iso-Pappilan museoalue, Veteraanipuisto ja Korsumuseo, Mäntyharjun kesäteatteri katettuine näyttämöineen sekä metsärata Pappilan frisbeegolfpuistossa.

Kirkonkylä on Mäntyharjun ensimmäinen keskusta-alue, jossa on lukuisia historiallisesti merkittäviä rakennuksia ja luonnonkaunis järvimaisema. Kirkonkylästä on keskustaan 3 kilometriä. Kirkonkylälle pääsee myös kaunista Citypatikkaa pitkin ja polkupyörällä, jonka voi vaikka lainata maksutta Mäntyharjun matkailuinfosta torilta.

Keskustassa ja juna-aseman tuntumassa

Aivan keskustassa, juna-aseman tuntumassa sijaitsevat frisbeegolf-puisto, Mäntyharju DiscGolfPark, Rantapuisto ja pieni leikkipuisto rantanäkymin, Makasiinin Puoti & Kahvila, Mäntyharjun melontakeskus, kesäravintola Kurkiniemi sekä Nilkon pienpanimo ja salakapakkamainen Nilkko Taproom.

Kurkilahden rannat -kävelyreitti kannattaa myös katsastaa, sillä pienen lahden alueen voi kiertää joko liikkumismielessä, historiaan tutustuen tai kahviloissa ja ravintoloissa piipahdellen. Junalla tulijoille ei Mäntyharjun keskustaankaan ole pitkä matka, vain 500 metriä.

Lasten kanssa

Lasten kanssa kannattaa katsastaa keskustan tuntumassa sijaitseva Metsäleikkipuisto ja vilvoitella voi myös jollakin uimarannoista. Suosituin on Haapaseläntien uimaranta, jossa on myös pieni leikkipaikka ja vesiwc. Kesällä 2024 saatat muuten bongata Iso-Pappilan pihapiirin aitauksista lampaita!

Keskustassa

Mäntyharjun keskustassa voit kävellä Kurkilahden ympäri, shoppailla lukuisissa kivijalkaliikkeissä, kuten Puoti Suertessa sekä tehdä löytöjä Reissukirppikseltä. Suosittelemme myös käymään kahvilla ja syömässä, sillä meillä on keskustassa useita kahviloita ja ravintoloita. Rantaravintola Kurkiniemi sekä Makasiinin Puoti & Kahvila sijaitsevat molemmat rannan tuntumassa.

Uutta kesällä 2024

Tänä kesänä pääset junalta /keskustasta myös upean Husky Cruiser -veneen kyytiin muutaman tunnin veneristeilylle, jolla hurautat kahdessa tunnissa Miekankoskelle tai Puukonvuoreen.

Juna-asemalta lähtevät myös kesän Saimaa Hop On Hop Off -bussiretket, jotka kiertävät 4 upeaa kohdetta Mäntyharjussa yhden päivän aikana. Bussiretki tehdään ilmastoidussa bussissa matkanjohtajan kanssa ja ne ovat aikuisiltakin vain 10 euroa!

Tuliaisia ja Mäntyharju-tuotteita

Makasiinin Puoti & Kahvila sekä Puoti Suerte ovat parhaita paikkoja ostaa tuliaisia Mäntyharjusta. Puoti Suertesta löydät esimerkiksi jääkaappimagneetteja, postikortteja, avaimenperiä, mukeja, T-paitoja eri väreissä ja kestokasseja. Mäntyharjun valokuvaamossa on myös postikortteja ja Taidekeskus Salmelan myytävät taidetuotteet sekä taidejulisteet kannattaa ehdottomasti katsastaa myös!

Tuliaisiksi moni kelpuuttaa myös mainiot lähitilojemme tuotteet, kuten Vierulan tilan marjat (myyntipiste S-marketin edustalla), sekä Tyrni-tuotteet joita löydät molemmista päivittäistavarakaupoistamme.

Hyvä tietää

Helsingistä on 2 tunnin junamatka Mäntyharjuun ja Mäntyharjussa pysähtyy useita junavuoroja päivittäin, koska sijaitsemme Savonradan varrella. 5-tieltä on lyhyt ajomatka ja voit myös kurvata keskustan kautta takaisin 5-tielle.

Autolla Mäntyharjuun voi todellakin kurvata 5-tieltä helposti, sekä etelän että pohjoisen suunnasta. Piipahtaa matkalla vaikka Miekankosken kahvilalla, Taidekeskus Salmelassa, historiallisen kirkonkylän alueella, Iso-Pappilan museoalueella, kahdella erilaisella frisbeegolf-radalla, viilentyä jollakin keskustan uimarannoista, päästää lapset jaloittelemaan Metsäleikkipuistoon, käydä syömässä, kahvilla, ostoksilla, torilla tai jossakin hyvin varustelluista ruokakaupoista keskustassa.

Mäntyharjun torilla sinua palvelee myös matkailuneuvonta, joka on itsepalveluna avoinna läpi kesän joka päivä klo 10-18. Matkailuneuvoja on paikalla ma-la klo 10-14 aina 24.8. saakka.

Mäntyharjussa pysähtyy useita junavuoroja päivittäin ja palveluita löytyy enemmän kuin vastaavista paikkakunnista yleensä, koska meillä on niin paljon mökkiläisiä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös

Lue lisää blogeja