Lasten kanssa Mäntyharjussa – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

EtusivuBlogi → Lasten kanssa Mäntyharjussa – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lomailu Mäntyharjussa on helppoa lasten kanssa, sillä tekemistä riittää ja useimmissa paikoissa perheiden tarpeet on otettu huomioon.

1. Päiväretki laavulle

Mäntyharjussa on lukuisia kivoja laavuja, jonne voi lähteä pientenkin lasten kanssa. Lähes kaikki laavuista sijaitsee jonkin vesistön rannalla, tai sitten jossakin historiallisessa kohteessa.

Pitkäjärven laavulla on pieni uimaranta ja laituri (kuvassa). Tainan laavulle puolestaan mukavan mittainen metsäpolku. Matkoslampi taas sopii vähän isommille lapsille ja siellä on myös mm. käpysauna. Kaikki laavut ja tarkemmat kuvaukset löydät Mäntyharjun kunnan sivuilta, laavut ja tulipaikat.

2. Vaijeriliukua Metsäleikkipuistossa

Mäntyharjun keskustassa sijaitseva Metsäleikkipuisto on paikallisten lasten itsensä suunnittelema.

Puistossa on mm. maastopyörärata, tulipaikka, vaijeriliuku, pesäkeiju, tasapainoilualue, luontopolku sekä ulkosoittimia. Ota omat eväät ja puut mukaan, niin saatte kivan päivän kulumaan helposti! Lue lisää ja katso tarkempi Metsäleikkipuiston sijainti.

3. Frisbeegolfia Pappilanniemessä

Pappilanniemen metsän siimeksessä sijaitseva frisbeegolf-rata on noussut lajiharrastajien suosioon ehkä siksi, että se on harrastajien itsensä suunnittelema. Samalla reissulla voi piipahtaa Mäntyharjun museossa, joka sijaitsee Iso-Pappilan museoalueella tai vaikkapa viettää hetken pihapiirin tuntumassa, Veteraanipuistossa ja Korsumuseossa. Kesällä 2024 museoalueelle tulee myös joukko lampaita, sillä ne ovat siellä auttamassa arvokkaan perinnebiotoopin säilyttämistä.

4. Junien katselua

Jostain syystä osa lapsista rakastaa junia. Niitä pääsee ihan maksutta katsomaan Mäntyharjun juna-asemalla, jossa pysähtyy useita junavuoroja päivittäin. Aseman tuntumassa sijaitsevassa Makasiinin Puoti & Kahvilassa kannattaa myös käydä vohvelikahvilla! Jos nälkä yllättää, niin asemalta on lyhyt kävelymatka Kurkiniemeen, jossa Rantaravintola Kurkiniemi on avoinna joka päivä läpi kesän.

Kouvolassa muuten on Kouvolan pienoisrautatiemuseo, jos tämä on sellaista puuhaa josta sinun lapsesi nauttii. Sinnehän pääsee tietenkin, junalla!

5. Suppailemaan

Suppailu- ja melontaretki onnistuu älyttömän helposti niin, että vuokraatte kajakit tai sup-laudan Mäntyharjun melontakeskukselta.

Sup-lautoja saa myös Mäntyharjun vuokraamolta. Aina ei tarvitse lähteä kovin pitkälle, päiväretkivinkkinä melonta tai suppailu Taidekeskus Salmelaan ja Pappilanniemen laavulle.

6. Uimarannalle

Mäntyharjussa on useampikin uimaranta aivan keskustan tuntumassa, sekä sitten rantoja lähes kaikkien 17 kylän alueilla, jotka ovat joko vapaaehtoisten ylläpidossa tai sitten vastuussa on esimerkiksi paikallinen kyläyhdistys.

Yksi suosituimmista on nimeltään Haapaseläntie uimaranta (kuvassa), jossa on uimakopit ja vesi-WC, pieni leikkipuisto sekä matonpesupaikka. Sijainti Rantareitin varrella mahdollistaa monille myös leikkipaikalle lähdön vaikkapa polkupyörällä. Uimaan pääsee myös monella laavupaikalla, vaikka siellä ei virallista uimarantaa olisikaan. Katso kaikki kunnan ylläpitämän uimarannat Mäntyharjussa.

7. Veneretket – uutta kesälle 2024

Lähtekään veneretkelle historialliselle Miekankoskelle tai erämaatunnelmaiseen Puukonvuoreen. Miekankoskella on mm. kahvila, uittomuseo, käsityöpaja ja kirpputori.

Puukonvuorella (kuvassa) on pieni luontopolku, laavu, hiidenkirnu sekä kalliomaalauksia. Vene liikennöi takuulähdöin keskiviikkoisin ja torstaisin ajalla 26.6. -25.7. Kauniina kesäpäivänä järvellä kulkeva hento tuuli, veneen kokan kohina ja kuohuva vesi virkistävät mieltä ja tuovat hymyn huulille!

8. Päiväretki kansallispuistoon

Mäntyharjun ja Kouvolan rajoilla sijaitseva Repoveden kansallispuisto on monen lapsiperheen suosikki, sillä puistosta löytyy myös helpohkoja päiväretkiä, kuten vaikkapa Ketunlenkki.

Jos suuntaat Puistoon kesällä, niin katsasta ajankohtaista -sivu, sillä esimerkiksi Lapinsalmen sillan ollessa pois käytöstä, saattaa juuri Ketunlenkin käsikäyttöinen lossi ruuhkautua pahoin. Repovedellä on monia uimamahdollisuuksia laavujen yhteydessä, joten simmarit ja eväät mukaan!

Ps. Kesällä 2024 pääset Lapinsalmelta reiteille Ketunlossin lisäksi ylitysveneellä, jonka aikataulut löydät Metsähallituksen ylläpitämältä luontoon.fi/repovesi -sivulta, ajankohtaista-osiosta.

9. Citypatikka ja pyöräilyreittiehdotus

Jos teillä on pyörät matkassa, niin Citypatikan kartassa näkyvä pyöräilyreittiehdotelma sopii monen ikäiselle. Maasto ei ole vaikeaa, mutta reittiä ei ole myöskään merkitty maastoon, joten tarkkana risteysalueiden kanssa!

Citypatikalle suunnatessa kannattaa huomioida, että Taidekeskus Salmelan yhteydessä sijaitseva ravintola Kesäheinä palvelee kesäaikaan joka päivä, ja niin palvelevat myös vuonna 2024 ensimmäistä kesäänsä yrittäjinä harjoittavat Kirkonkylän kioskin ihanat nuoret!

10. Museoon

Kaikki lapsethan eivät museoista piittaa, mutta sinua saattaa kiinnostaa että Mäntyharjussa on kaikkiaan viisi (!) museota. Woikosken automuseo ja Woikosken tehdasmuseo saattavat hyvinkin olla kouluikäisille erittäin kiinnostavia kohteita.

Sotahistoriaa ja paikallista puolustusta sekä välineistöä esittelevä Korsumuseo ja veteraanipuisto on myös kiinnostava kohde, ainakin jos maanpuolustukseen liittyvät asiat kiinnostavat.

Miekankosken kahvilalla sijaitseva Uittomuseo kertoo uittohistoriasta ja alueella on myös erittäin suosittu Miekankosken kahvila sekä perhokalastukseen soveltuva koskialue. Mäntyharjun museolla Iso-Pappilassa, on kesällä 2024 maksuton taidenäyttely ja piha-alueelle saa piipahtaa myös piknikille tai katsastamaan lampaita. Katso kaikki museot Mäntyharjussa

Muuta kivaa lasten kanssa

Suosittelemme myös Käärmekallion eläinpihaa, joka on varsinkin perheen pienimmille taattu elämys! Pieniä tuliaisia, kuten koruja löydät Puoti Suertesta sekä Makasiinin Puoti & Kahvilasta. Käykää myös Miekankoskella, jossa on mm. kahvio, kirppis ja käsityöpuoti. Reissukirppis kannattaa myös katsastaa!

Hyvä ruoka, parempi mieli!

Kaikki Visit-verkoston ravintolat, kahvilat ja lähitilat sekä kesän auki olevat kyläkahvilat ja kesätorit löydät verkkosivustoltamme, Syö ja juo -osiosta.

Saattaisit olla kiinnostunut myös

Lisää blogeja joissa ajankohtaisia vinkkejä