Museot Mäntyharjussa

Mäntyharjussa on 6 museota, joissa tutustua paikkakuntamme vaiherikkaaseen historiaan. Verkkomuseota lukuun ottamatta kaikki museot ovat avoinna kesäaikaan. Kesäaikaan on tarjolla myös mm. erilaisia opastuksia!

Iso-Pappilan museoalue

Iso-Pappilan museoalue

Historiallinen ja kauniisti ylläpidetty Iso-Pappilan museoalue sijaitsee Mäntyharjun vanhimman keskustaa-alueen, kirkonkylän kauniissa miljöössä Taidekeskus Salmelan tuntumassa. Pihapiirissä sijaitsee myös Mäntyharjun kesäteatteri ja Veteraanipuisto sekä Korsumuseo. Alueelle on vapaa pääsy ja päärakennuksessa sekä pihapiirin rakennuksissa on yleensä näyttelyitä kesäaikaan.

Korsumuseo ja Veteraanipuisto

Korsumuseo ja Veteraanipuisto

Iso-Pappilan tuntumassa sijaitsevassa Veteraanipuistossa on aito miehistökorsu, juoksuhaudat ja toisen maailmansodan aikainen tykki. Korsumuseosta löydät sota-aikaisia valokuvia, esineistöä ja puhdetöitä. Molemmat ovat Mäntyharjun Rintamaveteraanien perinneyhdistyksen ylläpitämiä ja avoinna kesäaikaan – vuonna 2024 ti-su klo 12-18 aina 11.8. saakka. Vapaa pääsy!

Miekankosken Uittomuseo 

Miekankosken Uittomuseo 

Mäntyharjun museon kokoelmiin kuuluva Miekankosken uittomuseo sijaitsee aidossa tukkilaisympäristössä Miekankoskella. Alueella sijaitsee myös Turun rauhan muistomerkki. Museoon on maksuton pääsy kahvilan aukioloaikoina. Kesällä 2024 museo ja kahvio ovat auki elokuulle asti joka päivä klo 10-20 välillä. Miekankoski on myös postilaatikkopyöräilyn kohde ja se sijaitsee historiallisen Hallan reitin varrella.

Alhon kotimuseo

Alhon kotimuseo

Alhon kotiseutumuseossa on esillä harvinaisen laaja yksityinen kokoelma maatalon työvälineitä ja esineistöä 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Sijainti on lähellä Miekankoskea, 5-tien tuntumassa. Museon toimesta järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joten kannattaa ehdottomasti katsastaa myös kotimuseon Ajankohtaista -sivu. Avoinna sopimuksesta ja tapahtumapäivinä.

Woikosken Automuseo

Woikosken Automuseo

Woikosken automuseon poikkeukselliseen kokoelmaan ja autojen takaa paljastuviin tarinoihin tutustutaan oppaan johdolla. Museosta löydät myös Suomen historian huippuajoneuvoja sekä kilpa-autoilun helmiä. Avoinna 4.6.-31.8.2024. Opastukset ma-su klo 12.00 ja 13.30 (kesto noin 1 h).

Woikosken Tehdasmuseo

Woikosken Tehdasmuseo

Woikosken Tehdasmuseo kertoo kotimaisen kaasuyhtiön tarinan Vehkalahdelle vuonna 1882 perustetusta kimröökitehtaasta nykyiseksi Woikoski Oy:ksi. Pääset mm. kurkistamaan tehtaanjohtajan ylvääseen konttoriin ja voit kuvitella itsesi palkkaluukulle lauantaina palkkapussiasi noutamaan. Avoinna 26.6.-3.8. Opastukset klo 15.00 (kesto noin 1h).

Verkkomuseo 24/7

Verkkomuseo 24/7

Mäntyharjun paikallishistoriaan ja Mäntyharjun museon aineistoihin voit tutustua myös verkossa. Verkkomuseo on tehty tietopaketiksi ja tueksi paikallisille peruskouluille. Museon aineistojen avulla paikallishistoria on aiempaa helpompi ottaa osaksi kouluopetusta.

Kesällä 2024

Tämän kesän uutuuksia ovat Iso-Pappilan päärakennuksessa Mäntyharjun museolla esillä oleva teemanäyttely; Kuvattua Kauneutta, opastetut historiakierrokset sekä kirkkoesineiden esittely upeassa Mäntyharjun kirkossa ja Naulasalmen linnoituksilla sekä veneristeilyt, jolla pääset myös Miekankoskelle ja uittomuseoon!

Kuvattua kauneutta -taidenäyttely heinäkuussa

Kuvattua kauneutta -taidenäyttely heinäkuussa

Kesän 2024 taidenäyttelyssä on esillä teoksia Mäntyharjun kunnan taidekokoelmasta. Näyttely on avoinna heinäkuun ajan, saatavilla on useita opastuksia, eikä sinne ole pääsymaksua. Kannattaa tutustua myös ympäristöön tai vaikkapa ennen kesäteatteria!

Veneretket Miekankoskelle läpi kesän 25.7. saakka

Veneretket Miekankoskelle läpi kesän 25.7. saakka

Kesällä voit tutustua uittomuseoon ja Miekankosken alueeseen myös upealla Husky Cruiserilla! Veneristeilyjä järjestetään keskiviikkoisin ja torstaisin aina 25.7.2024 saakka. Meno-paluu aikuisilta 25 euroa.

Kansallispukujen tuuletuspäivä su 21.7.2024

Kansallispukujen tuuletuspäivä su 21.7.2024

Perinteinen Alhon kotimuseon Kansallispukujen tuuletuspäivä järjestetään sunnuntaina 21.7.24 klo 12–17. Mukaan voit tulla tuulettamaan omaa pukuasi tai sen osaa tai sitten vaan ihastelemaan esillä olevia pukuja!

Vanhojen kirkkoesineiden esittelyt

Vanhojen kirkkoesineiden esittelyt

Esineet ovat nykyisen 202-vuotiaan kirkon, mutta myös aiempien kirkkojen vaiheilta. Näihin ja Mäntyharjun kirkkojen ja pitäjän syntyyn liittyvään historiaan on nyt mahdollista tutustua oppaan kanssa; torstaisin 4.7., 25.7., 1.8. ja 15.8. klo 12.45 alkaen.

Kenttälinnoitus -näyttely ja retket Naulasalmeen

Kenttälinnoitus -näyttely ja retket Naulasalmeen

Opastettu Kenttälinnoitus-näyttely on avoinna sopimuksen mukaan (puh. 045 1846 160) sekä lauantaina 20.7. klo 13 ja sunnuntaina 21.7. klo 15. yleisölle. Pääsymaksu 15 €/hlö, alle 12 v. ei pääsymaksua. Sisältää opastetun näyttelyn ja retken linnoituksille sekä kahvit. Sunnuntaina 21.7. vapaa pääsy!

Opastetut historiakierrokset

Opastetut historiakierrokset

Opastetut historiakierrokset vanhalla hautausmaalla vetää viihteen moniottelija Roope Nykänen. Kierrokset ovat tarjolla 26.6.-31.7. aina keskiviikkoisin klo 12-13. Lähdöt kierroksille; Kirkonkylän kesäkioski, Mäntyharjuntie 22. Kierrokset ovat maksuttomia!

Omatoimiset kulttuurikierrokset

Omatoimiset kulttuurikierrokset

Omatoimisesti kierrettävillä neljällä erilaisella kulttuuriretkellä voit tutustua historiaamme juuri silloin ja sillä porukalla kuin hyvälle tuntuu! Nouda esitekartat tori-infosta, joka on auki joka päivä itsepalveluna klo 10-18 aina 25.8. saakka. Matkailuneuvoja on paikalla läpi kesän ma-la klo 10-14.

Kesäkahvila Saiman Torppa Woikoskella

Kesäkahvila Saiman Torppa Woikoskella

Nautiskele kahvit kosken kuohujen äärelle Kesäkahvila Saiman Torpassa ja kuule Woikoski Oy:n historian värikkäistä vaiheista, sekä tutustui Woikosken Tehdasmuseoon. Avoinna 3.8. saakka ke-la klo 12-17 (Woikosken Tehdasmuseon opastettu kierros klo 15)

Saattaisit olla kiinnostunut myös

(liikuta punaisille nuolilla edestakaisin, kuvissa linkit)

Taidekeskus Salmela

Opastetut kierrokset

Veneristeilyt

Päiväretki bussilla

Syö ja juo

Ryhmille

Päiväretket 16 vinkkiä

Puutarhakierrokset

Kesäteatteriin

Majoitus

Lisää vinkkejä blogeissa