TOP 10 syyslomavinkit Mäntyharjuun

EtusivuBlogi → TOP 10 syyslomavinkit Mäntyharjuun

Ota syksyinen irtiotto ja tule syyslomalle

Mäntyharjun järvimaisemista löydät kaikkea kivaa aktiiviseen syyslomaan tai rauhoittumiseen arjen keskellä. Upeita luontoreittejä ja maisemallisia luontokohteita ruskan ihasteluun, pieniä putiikkeja ja majoitusta vuokramökeistä huviloihin.

Mäntyharjuun matkustaa esimerkiksi Helsingistä ja Kuopiosta muutamassa tunnissa junalla, bussilla tai autolla. Repoveden kansallispuistoonkaan ei ole pitkä matka ja tunnin matkan päässä on monia muitakin kansallispuistoja. Olet lämpimästi tervetullut vieraaksemme!

Vinkki 1:
Päiväretki laavulle on elämys isoille ja pienille kulkijoille

Päiväretki laavulle on usein elämys sellaisenaankin, sillä ne sijaitsevat useimmiten jonkin vesistökohteen rannalla. Useimmat laavuistamme sopivat myös lapsiperheille ja monessa niistä on pieni uimapaikka tai laituri. Google Maps -palvelusta löydät useimmat laavut nimellä (esim. Tainan laavu), saat reittiohjeet ja voit katsoa kuvia, sekä lukea muiden käyttäjien jättämiä kommentteja.

Vinkki 2:
Kaikki ihanat viikonloppukurssit

Ota hetki aikaa itsellesi tai tule viihtymään viikonloppukurssin pariin Mäntyharjuun. Poimimme sinulle tulossa olevia kursseja Mäntyharjun kansalaisopiston tarjonnasta. Majoitu mukavasti kurssin ohessa, kahvittele, kierrä pieniä putiikkejamme, piipahda laavulla tai jossakin luontokohteissamme, kurkkaa kirpputorin tarjonta ja käy iltakävelyllä Rantareitillä.

Tutustu kurssitarjontaan

Vinkki 3:
Opastetut luontoretket

Opastettuja retkiä on tarjolla paikallisen Suomen Ladun jäsenjärjestön, Reissupolku ry:n toimesta. Reissupolun retket suuntautuvat Mäntyharjun laavukohteisiin, Mikkelin Neitvuorelle sekä Repoveden kansallispuistoon.

Katso tarjonta

Vinkki 4:
Repoveden kansallispuisto

Ihana käyntikohde vuoden ympäri ja erityisen sopiva ruskaretken kohde. Pikku Lapiksikin kutsuttu puisto on korkeuseroiltaan oikea selfie-kuvaajan unelma.

Tutustu Repoveden kansallispuistoon

Vinkki 5:
Pienet putiikit ja ostoskohteet

Tiesitkö, että Mäntyharjussa voit viettää helposti yhden päivän myös pieniin puoteihin ja kirpputoreihin tutustuen.

Ostostelua Mäntyharjussa

Vinkki 6:
Valmiit retkeilyvinkit

Tule maastopyöräilemään, patikoimaan ja rentoutumaan upeisiin järvimaisemiimme!

Luontokohteet ja retkeilyvinkit

Vinkki 7:
Tapahtumapoimintoja syksyyn

Tulossa olevia tapahtumia ja viikonloppukursseja Mäntyharjussa syksyllä 2023.

Tapahtumat Mäntyharju

Vinkki 8:
TOP 3 laavukohteet syksyllä

Tainan laavulle

Luonnonkauniissa rantamaisemassa Tainajoen suulla sijaitsevalle laavulle on matkaa Mäntyharjun keskustasta noin 7 kilometriä. Laavulle ei ole tieltä opasteita, mutta polun lähtöpiste on Mäntyharjun keskustasta tultaessa tien oikealla puolella (os. Varpasentie 692, Mäntyharju). Ennen polkua on pieni levike autoille (johon mahtuu vain 1–2 autoa, koska läheiseen taloon vievää yksityistietä ei saa tukkia). Metsäpolkua pitkin on laavulle matkaa noin 400 metriä. Laavulle voi periaatteessa myös meloa vaikkapa Mäntyharjun keskustasta, kun varautuu noin 200 metrin kantomatkaan Varpasentien ylityksen kohdalla.

Eväsretki Nuotioniemeen

Noin 4 kilometrin Mäntyharjun torilta sijaitsevalta laavualueelta avautuvat kauniit järvimaisemat Pyhävedelle. Pappilanniemen kärjessä sijaitsevalle laavulle pääsee ulkoilureittejä pitkin Iso-Pappilan museoalueelta. Jalkaisin ja maastopyörällä laavulle pääsee myös Citypatikkaa pitkin Mäntyharjun rautatieasemalta. Rannan kivikkoisuuden vuoksi Nuotioniemi ei sovi kovin hyvin melojille, mutta SUP-laudalla saattaa rantautuminen onnistua helpommin. Talviaikaan laavulle pääsee jääreittiä pitkin Kurkiniemen tai Taidekeskus Salmelan rannasta.

Eräsaunaan Matkoslammelle

Matkoslammen rannalle rakennettu laavu on Mäntyharjulainen erikoisuus, jonka varustuksiin kuuluu maksuton sauna, laituri ja soutuvene. Pelastusliivejä ei laavulla ole, mutta niitä voi vuokrata pientä panttia vastaan Mäntyharjun kirjastolta. Paikallinen Lions Club Mäntyharju lahjoitti laavun vuonna 2012 retkeilijöiden käyttöön ja toimii edelleen laavun kummina. Laavulle pääsee Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä pitkin. Jos menet pyörällä, saat hienon ympyräreitin, jos poljet takaisin hiekkatieverkostoa hyödyntäen. Autolla ei pääse aivan laavun viereen, mutta jos olet valmis muutaman kilometrin kävelymatkaan, niin voit jättää auton esimerkiksi Mouhulle, junaradan viereen. Matkaa Mäntyharjun keskustasta on reitin valinnasta riippuen, noin 20 kilometriä.

Kaikki laavut Mäntyharjussa

Kaikki laavut, kohdekuvaukset ja kunnan karttapalvelun linkit löydät Mäntyharjun kunnan sivustolta osoitteesta mantyharju.fi

Talvilaavut

Laavut kesäaikaan

Vinkki 9:
Nuku hyvin

Mäntyharjun kattavin valikoima erilaisia majoituksia yhdellä sivustolla. Vuokramökit ja -huvilat, huoneistot, B&B, Tentsile, Jurtat, Glamping ja Caravan-alueet.

Katso majoitus

Vinkki 10:
Tule junalla

Iso osa retkeilyreiteistä lähtee juna-asemalta, jonka naapurissa sijaitsee myös Mäntyharjun melontakeskus. Torille on 500 metriä ja taidekeskus Salmelaan 3 kilometriä.

Tule junalla