Saunoja järvien rannoilla

EtusivuBlogi → Saunoja järvien rannoilla

Ei sitä turhaan sanota, että saunominen on kuin meditaatiota. Sauna rauhoittaa, hiljentää, elvyttää ja voimauttaa. Tuo meidät yhteen ja ravitsee. Niin mieltä kuin ruumistakin.

Artikkelia muokattu 4.10.2023

Tässä poimintoja Mäntyharjun saunoista järvien ja lampien rannoilla. Esillä ovat Mäntyharjun kunnan ylläpitämät Matkoslampi ja Veljesniemi, sekä tiedossamme olevia vuokrasaunoja lähialueilta. Nämä saunat sopivat ympäri vuoden illanvieton kohokohdiksi tai retkikohteeksi sellaisenaan.

”Saunoessa murheet unhoittuu ja hien myytä huolet kaikkoontuu. Hyvä sauna on kuin turvallinen pesä irrallaan muusta maailmasta. Matkoslampi on kuin virkistävä keidas keskellä metsää. Kiitos tästä kokemuksesta Mäntyharjun kunnalle!” – käyttäjäpalaute laavun vieraskirjasta –

Matkoslammen maksuton ja kaikille avoin laavusauna

Matkoslammen maksuton ja kaikille avoin laavusauna

Käpysauna, laavusauna, kotasauna. Tällä saunalla on monta nimeä. Metsäisen pikkulammen rannalla sijaitseva laavu on itsessään ihastuttava paikka keskellä metsän rauhaa. Laavu sijaitsee Mäntyharju–Repovesi -reitin varrella lähellä Mouhun kylää. Se on saavutettavissa helposti sekä maastopyörällä että patikoiden. Moni pyöräilijä tekeekin saunalla ns. Matkoslammen lenkin. Patikoitsijat tykkäävät yöpyä laavulla.

Sauna hankittiin Mäntyharjuun aikoinaan Vuoden Retkikohde -palkintorahoilla ulkoilijoiden iloksi. Tämä sauna antaakin erityisen kehutut, pehmeät löylyt ehkä osin materiaaliensa ansiosta. Kauniisti kaartuva katto ja seinät on valmistettu ohuista päreistä.
Saunan läheisyyteen pääsee myös autolla ja se löytyy Google Maps -palvelusta, mutta läheisellä tiellä saattaa olla puomi kiinni. Puomitus piti hankkia tielle, koska osalla käyttäjistä illanvietot alkoivat olla turhan kosteita.

Saunan yhteydessä on Mäntyharjun Lions Clubin rakentama laavu, jossa on tulipaikka ja puuliiteri. Laavulla on myös aurinkokennolaturi. Vieressä on pieni Matkoslampi ja laituri. Saunaa ei voi varata ennakkoon ja se on täysin maksuton käyttäjilleen.

Vuokraa palju vuokramökin tai huvilan pihaan tuotuna

Vuokraa palju vuokramökin tai huvilan pihaan tuotuna

Vuokraa omalle seurueellesi 6-8 henkilön paljut Mäntyharjulle tai lähiseudulle (Hirvensalmi, Pertunmaa, Suomenniemi ja Ristiina) toimitettuna. Nouto tai tuotuna paikan päälle onnistuvat molemmat. Vedentuonti onnistuu myös näppärästi. Paljut ovat aina hyvin pestyjä ja desinfioituna myös talviaikaan.

Ota yhteyttä ja varaa:
Sami: 0400 442 558
Jussi: 0400 251 768

Vuokrasauna ja talviuintia Veljesniemen rantasaunalla

Vuokrasauna ja talviuintia Veljesniemen rantasaunalla

Mäntyharjun keskustan tuntumassa, Rantareitin ja Citypatikan varrella sijaitseva Veljesniemen sauna on paitsi vuokrasauna, myös Mäntyharjun talviuintikeskus. Pyhävesi itsessään on puhdas ja kirkasvetinen järvi joka ulottuu Mäntyharjun keskustan rannoille saakka.

Saunan lisäksi Veljesniemessä on muutama vuosi sitten remontoitu takkatupa, jossa on hyvä kokoustila älynäyttöineen (tilaa noin 30 henkilölle). Takkatilan yhteydessä on myös pieni keittiö ja sisäwc. Pihapiirissä on katettu tulipaikka (keittokatos), laituri, pieni hiekkaranta sekä puuliiteri.

Talviuinnista vastaa paikallinen Suomen Ladun jäsenjärjestö, Reissupolku ry. Yhteissauna lämpiää talvikaudella 1.10.-31.5. aina tiistai-iltaisin. Muina aikoina talviuintia pääsee harrastamaan oman aikataulun puitteissa ja tiloja käyttämään vapaasti. Talviuintia varten voit joko liittyä pienellä maksulla talviuimareihin tai sitten voit lunasta itsellesi viiden euron hintaisen kertapääsyn. Maksuilla katetaan avannon ylläpito (sähkö) ja tilojen siisteyskuluja. Talviuinnista löydät lisätietoa Reissupolku ry:n sivustolta.

Alla olevassa linkissä on Veljesniemestä kuvia ja lisätietoa varauskäytön osalta sekä varustelusta. Varaaminen tapahtuu kunnan asiointipisteestä käsin.

Talviuintia ja lämmin sauna aina tiistaisin klo 17-21

Talviuintia ja lämmin sauna aina tiistaisin klo 17-21

Veljesniemen rantasauna lämpiää aina tiistaisin klo 17.00-21.00 väliseksi ajaksi talviuintikaudella 1.10.2023-31.5.2024.

Jos et ole talviuimareiden jäsen, voit lunastaa viiden euron kertamaksun. Jäseneksi liittyminen koko kaudeksi on sekin edullinen vaihtoehto.

Lisätiedot löydät alla olevan linkin takaa Reissupolku ry:n sivuilta.

Avoimet saunapäivät Veljesniemessä 2023-2024

Avoimet saunapäivät Veljesniemessä 2023-2024

Avoimissa saunapäivissä voit tutustua talviuintiin maksutta, eikä ennakkoilmoittautumisia tarvita. Sauna lämpiää ja ovet ovat auki saunapäivinä klo 17.00-21.00 välillä.

Avoimia saunapäivät ovat 17.10.2023 sekä 2.1.2024 ja 20.2.2024. Tiistaina 17.10. on mahdollista osallistua myös talkoisiin klo 16.00 alkaen.

Lankaniemen leirikeskuksen sauna Pyhäveden rannalla

Lankaniemen leirikeskuksen sauna Pyhäveden rannalla

Seurakunnan leirikeskus sijaitsee Pyhäveden rannalla tarjoaa leirikeskustoiminnan ulkopuolisina aikoina mahdollisuutta rantasaunan vuokraukseen.

Tilavat ja uudenaikaiset tilat sisältävät saunarakennuksen, jossa on sekä miesten että naisten sähkösauna. Saunasta pääsee pulahtamaan kirkkaaseen Pyhäveteen vaivatta. Rannassa on myös laituri.

Saunarakennuksessa on sisäwc, suihku ja takkatila, jossa on pieni keittiö. Lähistöllä on hyvät ulkoilumaastot, kuten Citypatikka, Teerniemi ja Pappilanniemi sekä valaistu Rantareitti. Talviaikaankin voi lähimetsissä ja Rantareitillä patikoida, eikä Pyhäveden jääladuille ole pitkä matka.

Avoimet saunat -päivä Mäntyharjussa 24.8.2024

Ensimmäistä kertaa Mäntyharjussa järjestettävässä Avoimet Saunat -päivässä voit tutustua erilaisiin saunoihin Mäntyharjussa. Päivän suunnittelu on tämän artikkelin julkaisun aikaan vielä kesken, mutta laita ihmeessä se jo kalenteriin. Saunapäivään voit tulla myös junalla, sillä osa saunoista sijaitsee Mäntyharjun keskustan tuntumassa. Keskustan majoitustarjonnan löydät täältä: Majoitus Mäntyharjun keskustassa. Jos majoitut jollakin vuokramökeistämme tai huvilassa, niin suurimmassa osassa on puusauna.

Saattaisit olla kiinnostunut myös

Mäntyharjun keskustan Puoti Suertesta voit ostaa saunaan liittyviä tuliaisia sekä mm. laadukkaita saunapyyhkeitä. Pakastettuja saunavihtoja kannattaa kysyä suoraan päivittäistavarakaupoista S-marketilta ja K-Supermarketilta.

Lähiseudun saunoja

Mikkelin seudun saunoja ja saunoihin liittyviä tapahtumia löydät lisää sivustolta visitmikkeli.fi

Saunakansaa

Suomalaisten sanotaan olevan saunahullua kansaa. Hyvin sanottu, sillä jo tällä hetkellä on Suomessa niin paljon saunoja, että kaikki maamme asukkaat mahtuisivat halutessaan samaan aikaan kylpemään. Saunomiseen liittyy valtavasti erilaisia perinteitä ja parasta se on kun pääsee välillä järveen viilentymään. Olet lämpimästi tervetullut meille saunomaan.

Saunakutsu voimassa. Tervetuloa!