Pyöräseikkailu junamatkan päässä

EtusivuBlogi → Pyöräseikkailu junamatkan päässä

Lähde pyöräseikkailulle Mäntyharjuun!

Nappaa oma pyörä junaan ja tule testaamaan Vuoden Retkikohteena palkittu maastopyöräreitti Mäntyharjun keskustasta Repoveden kansallispuistoon. Tässä vinkit!

Mäntyharju-Repovesi MTB 33+ km

Vuoden retkikohteena palkittu Mäntyharju-Repovesi-reitti yllättää monipuolisuudellaan. Koko matkan polkijat kokevat kaiken; hiekkatiet, pienet polkuosuudet kallioilla, pitkospuuosuudet ja kapeat kärrypolut. Reitin varrella on lukuisia laavukohteita sekä täysin maksuton Matkoslammen erämaasauna, jossa on maakunnan ehkä parhaat löylyt.

Reittikuvaus

Reitti koostuu sekä helpoista että vaativista osuuksista. Alkuosa Mäntyharjun puolella sopii myös vähemmän maastopyöräilyä harrastaneelle. Patikointi- ja maastopyöräreitit menevät osin päällekkäin. Seuraa sinisiä maalimerkintöjä puissa ja risteysopastetolppia.

Mäntyharjun osuus on noin 22 kilometriä päättyen Mouhulle, josta reitti jatkuu Kouvolan puolella noin 11 kilometriä päättyen kansallispuiston rajalle, Olhavan pohjoispuolelle. Repoveden kansallispuistossa ajaminen on sallittua vain kansallispuiston karttaan ja maastoon merkityillä alueilla. Reitiltä pääset kaikille kolmelle parkkialueelle, joten voit tehdä tästä myös ympyräreitin itsellesi.

Reitin varrella on luonnonnähtävyyksiä, historiakohteita ja maksuttomia taukopaikkoja noin 10 km:n välein. Reitillä on myös 22 km:n mittainen luontopolku ja majoitusta Mäntyharjun keskustassa ja juna-aseman tuntumassa, puolivälissä (jos ajat Linkkumyllyn kautta) sekä kansallispuistossa. Reitin erikoisuutena on maksuton erämaasauna ja laavu pienen Matkoslammen rannalla.

Patikoijia kohdatessasi muista aina, että nopeampi väistää hitaampaa!

Lähtöpiste

Reitin virallinen lähtöpiste sijaitsee monitoimihalli Kisalan tuntumassa, noin yhden kilometrin päässä Mäntyharjun juna-asemalta. Matkan varrella ajat kuntakeskustan läpi, joten voit vielä ennen lähtöä piipahtaa vaikka kahvilla tai kaupassa.

Junat

Junalla pääset Mäntyharjun keskustaan sekä Repoveden kansallispuiston tuntumaan Hillosensalmelle. Junayhteys Hillosensalmelle pysähtyy 28.10.2023 saakka. Katso tarkemmat tiedot junayhteyksistä kansallispuiston tuntumassa täältä: Bussilla ja junalla kansallispuistoon kesällä 2023.

Pyöräily kansallispuistossa

Pyöräily on sallittua huoltotiellä sekä Mäntyharju-Repovesi-reitin liityntäosuudella. Puistossa on verrattain paljon korkeuseroja ja joinakin vuodenaikoina jopa ruuhkaa. Kellon käyttö on sallittua ja taluttaakin voi. Voit myös jättää pyörän jollekin laavuista ja tutustua puistoon kävelle.

Hyvä tietää

Syyskuuhun 2023 saakka voit vuokrata myös sähkömaastopyörän Mäntyharjun vuokraamosta. Jos tulet syyskuun jälkeen pienen ryhmän kanssa, niin kysy mahdollisuutta pyörän vuokraukseen Linkkumyllystä. Joillakin mökkiyrittäjistämme on myös maastopyöriä asiakkailleen.

Huomioi, että reitillä on paljon korkeuseroja ja hyödynnä tarvittaessa mahtavaa hiekkatieverkostoamme reitin suunnittelussa! Näin saat hienon kokemuksen vaikka et polkisikaan puistoon saakka. Moni ensikertalainen tai enemmänkin polkenut kiertää takaisin Mäntyharjuun hiekkateitä pitkin Pitkäjärven laavun tai Matkoslammen laavun kautta.

Koko matkan polkeminen aiempaa kokemusta omaavalta verrattain hyväkuntoiselta vaatii 4-5 tuntia Mäntyharjun keskustasta esimerkiksi Saarijärven parkkialueelle. Edestakaisin polkeminen saman päivän aikana on toki mahdollista, mutta juomavettä kannattaa varata mukaan reilusti. Reitin varrella juomavettä saa Sammalisen kodalta kaivosta sekä Linkkumyllyltä. Puistossa on myös porakaivoja.

Majoitus

Majoitusta on Mäntyharjun keskustassa, reitin varrella Linkkumyllyllä sekä kansallispuistossa. Moni tulee maastopyöräilemään myös niin, että majoittuu jossakin mökkikohteissamme tai elämysmajoituskohteissa ja suuntaa reitille sieltä käsin suoraan hiekkatieverkostoa hyödyntäen.

Katso majoitus Mäntyharju-Repovesireitillä

Lue koko reitin kuvaus

Tutustu Repoveden kansallispuistoon

Katso video vuodelta 2021