TOP päiväretkivinkit ympäri vuoden

EtusivuBlogi → TOP päiväretkivinkit ympäri vuoden

Parhaat päiväretki-ideat lomapäiviin ja viikonlopun irtiottoihin! 

Mäntyharjussa on paljon nähtävää päiväretkille ja lyhytlomiin ja jos päätät jäädä yöksi, niin vapaat majoituskohteet löydät majoitussivultamme.  

1. Luonnosta voimaa

Vaihtelevat ja osin reittimerkityt luontoreittimme sopivat esimerkiksi maastopyöräilyyn, gravel-pyöräilyyn, patikointiin, polkujuoksijoille, melojille ja SUP-lautailuun. Moni reiteistä sopii hyvin muutamankin tunnin maisemallisiin luontoretkiin – pisimmät ohjaavat kulkijansa aina Repoveden kansallispuistoon saakka. Satojen kilometrien mittainen tieverkosto antaa lisävaihtoehtoja retkipyöräilyyn ja yhdistelemällä tieverkostoa maastoreitteihin, saat kymmenittäin erilaisia ympyräreittivaihtoehtoja. Rantaviivaa ja järviä piisaa, sillä niitä on lähes 500 ympäri luonnonkaunista pitäjäämme. Reittikohtaisia ideoita löydät lisää luontoaktiviteetit-sivultamme.  

2. Päiväpatikka Citypatikalla  

Rautatieasemalta lähtevä kaunis Citypatikka polveilee kauniissa järvimaisemissa Pappilanniemen ja historiallisesti arvokkaan kirkonkylän miljöössä. Luontokirkon tuntumasta voi matkaa jatkaa aina Repoveden kansallispuistoon saakka, mutta opasteita Kisalan urheilualueelle ja Mäntyharjun keskustaan seuraamalla saat itsellesi myös hienon ympyräreitin, jonka kokonaispituus on noin 17 kilometriä.  

Ps. Mäntyharjussa on myös lukuisia geokätköjä ja moni niistä sijaitsee laavualueiden lähistöllä tai ainakin niin, että mennessä tai tullessa voi kätköillessä piipahtaa uimaan tai syömään retkieväitä. Suomen Ladun paikallisen jäsenjärjestön, Reissupolku ry:n perustamat kätköt löydät heidän verkkosivustoltaan osoitteesta reissupolku.sporttisaitti.fi   

3. Päiväretki junalla  

Mäntyharjuun on helppo tulla junalla. Helsingistä on matkaa vain noin 2 tuntia ja Kuopiosta suurin piirtein saman verran. Junalla meille pääsee myös vaikkapa Kouvolasta, Lahdesta ja Mikkelistä. Jos tykkäät luonnosta, niin iso osa kävely-, maastopyörä- ja melontareiteistä lähtevät aivan keskustasta; juna-aseman tuntumasta tai liikuntahalli Kisalalta.  

4. Patikointipäivä Repoveden kansallispuistossa 

Pikku-Lapiksikin kutsuttu Repovesi on monipuolinen retkeilyalue, jonka vesistöalueet ja metsäpolut houkuttelevat puistoon satoja tuhansia vierailijoita vuosittain.  Lukuisat reittivaihtoehdot, luontonähtävyydet ja jylhät kalliomaisemat tekevät siitä erinomaisen kohteen myös maisemakuvauksesta kiinnostuneille. Reitit, palvelut ja muuta hyödyllistä lisätietoa löydät sivustolta luontoon.fi/repovesi 

Repoveden kansallispuiston ja Mäntyharjun välissä kulkevaa retkeilyreittiä pitkin pääset molempiin suuntiin; patikoiden, maastopyörällä tai meloen.  

Tervetuloa järvimaisemiemme äärelle luonnonkauniiseen Mäntyharjuun! 

Lisää vinkkejä

Lomalla lasten kanssa

Pariskuntaloma mielessä?

Tulossa kaveriporukalla?

16 päiväretkivinkkiä

Tulossa kesällä?

Juna-aseman naapurissa on kesäaikaan myös kahvila- ja ravintolatoimintaa; Makasiinin Puoti & Kahvila sekä Rantaravintola Kurkiniemi. Makasiinirakennuksessa toimii myös Mäntyharjun melontakeskus, josta voit vuokrata itsellesi vaikka kajakin, kanootin tai SUP-laudan. Juna-aseman tuntumassa on muutakin nähtävää, kuten Askeleen entisessä kenkätehtaassa sijaitseva Nilkko Brewing & Taproom. Kurkilammen kiertämällä saat kivan 30 minuutin kävelylenkin rantamaisemassa, tai voit suunnata askeleesi kunnan sydämeen, sillä torille on matkaa juna-asemalta vain noin 500 metriä.  

Mäntyharjun keskustassa (torin tuntumassa), on useita ravintoloita, kuten Reissuravintola, Thaimaalainen Krua Lawoe Thai Food sekä Ravintola Rosmarin. Kahvia ja leivonnaisia sekä pikkusuolaisia tarjoilevat Mäntyharjun torikahvila ja kahvila Kaneliässä.  

Keskustassa on hyvä päivittäistavarakauppavalikoima, kuten K-Supermarket Mäntyharju, sekä lukuisia Pop Up-kauppoja ja pieniä puoteja, kuten laadukas naisten vaatekauppa Tarjan MuotiPuoti, sekä oikea löytöjen aarreaitta, Reissukirppis. Juna-aseman tuntumassa (Rantapuistossa), on myös pieni lasten leikkipaikka sekä suosittu frisbeegolfrata, Mäntyharju DiscGolfPark®

Kokemista, näkemistä ja tekemistä piisaa – vaikka vain piipahtaisit päiväretkelle junalla! 

1. Taidekeskus Salmelaan 

Monen kesälomalaisen kestosuosikki, upea Taidekeskus Salmela on paitsi maankuulu taidegalleria, niin myös iso kesäajan kulttuuritapahtuma Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmela kuuluu Finland Festivalsin jäsentapahtumiin ja taidekeskuksen alueella järjestetään useita konsertteja sekä muita kesäisiä tapahtumia aina kesä-heinäkuussa. Ydintoimintaan kuuluvat kuvataidenäyttelyt, konsertit, laulu- ja kuvataidekilpailut, luennot ja runotapahtumat. Taidekeskuksen alueella on myös laadukas ravintola Kesäheinä. Kesän aukioloajat ja ajantasaisimman ohjelman löydät Taidekeskus Salmelan verkkosivuilta.  

2. Päiväretki museoon

Mäntyharjussa on useita museoita, kuten historiallinen Iso-Pappilan museoalue, Korsumuseo sekä Miekankosken uittomuseo. Miekankosken uittomuseolla pääset muuten myös melomalla tai pyöräillen, vaikka Mäntyharjun keskustasta. Mäntyharjun kunta ylläpitää myös verkkomuseota, jossa on paljon paikallishistoriaan liittyviä artikkeleita ja muuta mielenkiintoista luettavaa.  

3. Kesäteatteriin  

Mäntyharjussa on kaksi upeaa kesäteatteria, joista toinen sijaitsee noin 3 kilometrin päässä nykyisestä kuntakeskuksesta, historiallisessa Iso-Pappilan miljöössä ja aivan Taidekeskus Salmelan naapurissa. Pappilanparvella esiintyvän Mäntyharjun kesäteatterin ohjelmiston ja muut ajankohtaiset tiedot löydät osoitteesta mantyharjunkesateatteri.net

Toinen kesäteatterimme sijaitsee idyllisessä Koirakiven maalaismiljöössä, jossa on niin ikään tasokkaat puitteet ja katettu katsomo, sekä mahdollisuus ostaa pientä makeaa ja suolaista väliaikatarjottavaa. Koirakiven kesäteatterin ohjelmiston löydät heidän verkkosivustoltaan osoitteesta koirakivi.net  

4. Päiväretki WHD Gårdin tiluksille  

WHD Gårdilla voit nauttia puhtaasta luonnosta, tasokkaasta palvelusta sekä lähialueen tuottajien herkuista aivan Repoveden Kansallispuiston kupeessa. Matkaa Mäntyharjun keskustasta on noin 24 kilometriä.  Yhtenä WHD Gårdin vetonaulana toimii Woikosken Automuseo, jossa on mahdollista päästä tutustumaan yhteen Suomen kattavimmista näyttelyistä. Tarjolla on myös muita aktiviteetteja, majoitusta, ravintola- ja kahvilapalveluita, sekä kosmetologi- ja hyvinvointipalveluita.  

5. Pyörä- tai melontaretki Miekankosken kahvilalle 

Pienen kosken rannalla sijaitseva Miekankosken kahvila on suosittu päiväretkikohde, jonne pääsee maanteitse ja vesitse. Historiallinen miljöö, järviterassi, maistuvat leivonnaiset, pieni uittomuseo ja kalastukseen soveltuva koskialue toimivat hyvänä houkuttimena varsinkin kesäaikaan. Matkaa on Mäntyharjun keskustasta maanteitse tai vesitse noin 15 kilometriä. Jos päätät tehdä päiväretken pyörällä, niin voit jatkaa Mäntyharjun keskustasta asfalttiteitä pitkin Vihantasalmen Nesteen ja Pyhäkosken laavun kautta takaisin Mäntyharjun keskustaan.

6. Kulttuurikierros meloen  

Mäntyharjun juna-asemalta (melontakeskuksesta) voit meloa tai suppailla vanhalle kirkonkylälle, aina Siirlahdelle asti. Reitti on ihanteellinen vaikka yhden iltapäivän irtiottoon, sillä matkaa tulee molempiin suuntiin noin 10 kilometriä. Kirkonkylällä on useita kulttuurihistoriallisia käyntikohteita. Rantautua voit esimerkiksi Kirkonkylän kioskilla, josta tutustut lähikohteisiin helposti kävellen; Immon polkua pitkin luontokirkolle ja viehättävään kirkon ympäristöön, Taidekeskus Salmelaan ja taidepuiston alueeseen tai Iso-Pappilan museoalueeseen.  

Taidekeskus Salmelan aukioloajat kannattaa tarkistaa heidän verkkosivuiltaan, mutta vaikka itse taidekeskus olisi kiinni, on Salmelan pihapiiri ja taidepuiston alue käymisen arvoinen päiväretkikohde sellaisenaankin. Ps. Hyviä yöpymispaikkoja ovat mm. Mäntyharjun keskustan tuntumassa sijaitseva B&B Pinus sekä Maaseutuhotelli Villa Aurora; molemmilla oma mielenkiintoinen historiallinen tarinansa.  

Nuku lakanoissa

Kaikki majoituskohteet