Taidekeskus Salmelan juhlakesä 2024 on täynnä taidetta ja konserttielämyksiä

EtusivuBlogi → Taidekeskus Salmelan juhlakesä 2024 on täynnä taidetta ja konserttielämyksiä

Näyttelykesä avautuu la 8.6.2024

Taidekeskus Salmelassa kiire kovenee viikko viikolta, kun kesä ja 35. näyttelykausi lähestyy.

Kevään perinteiseen ohjelmaan kuuluu tilojen kunnostus näyttelykuntoon talven residenssitaiteilijoiden muutettua pois sekä laajan näyttelykokonaisuuden ripustus, jota tehdään vaiheittain muutaman viikon aikana.

Ripustus on tiimityötä, johon tarvitaan taiteilija, näyttelyn kuraattorit, osaavia rakentajia sekä muuta näyttelyhenkilökuntaa, ennen kuin teokset ovat paikoillaan, puitteet kunnossa, ja kaikki seinille kiinnitettäviä teostietokylttejä myöten valmista. Useimmiten teosten varsinaisen asettelun päättää Salmelassa taiteilija itse – henkilökunta antaa tarvittaessa apua kokonaisuuden hahmottamiseen näyttelyvieraiden näkökulmasta.

Kesän taiteilijoihin lukeutuvat tänä vuonna mm. Elina Brotherus, Robert Lucander ja Vuoden nuori taiteilija, ukrainalainen Kateryna Yehorova.

Juhlakesä 2024 on 35. näyttelyvuosi

Tänä vuonna on erityistä aihetta juhlaan, kun ovet aukeaa yleisölle järjestyksessä 35. kertaa 8.6. Juhlakesän ohjelmistoon kuuluu mm. juhlagaala 14.7., joka kokoaa laajan joukon suosikkiesiintyjiä vuosien varrelta Puistonäyttämön lavalle.

Kesän toinen temaattinen painopiste on viipurilaisuudessa: jo avajaispäivän konsertissa esiintyy mieskuorot Viipurin Lauluveikot ja Karjalan Laulu-Veikot, ja juhannuksen jälkeen 28. ja 29.6. on vuorossa Salmelan oman Wiipuri-oopperan kantaesitys. Viipurin menetyksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.6.2024.

Wiipuri käsittelee Viipurin historiaa erityisesti toisen maailmansodan ajalta ja on ensimmäinen kaupungista tehty ooppera. Oopperan on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Arto Paju. Teoksen ohjaa mm. Kansallisoopperan Oopperan kummituksesta tunnettu Tiina Puumalainen ja lavastaa hänen aisaparinsa Teppo Järvinen. Musiikista vastaa Lahden kamarikuorolla vahvistettu Salmela Festival Orchestra ja lavalla nähdään neljä solistia: Tero Harjunniemi, Hanna Hoikkala, Mikael Konttinen ja Bianca Morales.

Wiipuri-ooppera on dramaattinen spektaakkeli

Oopperan myötä Salmelan kevääseen on mahtunut myös lavasteiden rakentamista paikan päällä Mäntyharjussa, kun näyttelymestari Mauno Karhu tiimeineen on toteuttanut Teppo Järvisen suunnitelmia. Kesällä Mäntyharjuun tulee koko työryhmä, yhteensä yli 100 ihmistä, ja pala palalta dramaattinen spektaakkeli saa muotonsa. Salmelan 35 toimintavuoteen on mahtunut monenlaista, mutta oopperan tuomaa vilskettä ja jännitystä ei aiemmin ole koettu.

Voit lukea oopperasta lisää osoitteessa taidekeskussalmela.fi/wiipuri

Aukioloajat ja näyttelyt sekä konsertit löydät verkkosivustoltamme taidekeskussalmela.fi

Nähdään Wiipurissa – ja Salmelassa!