Koskikalastus

Miekankoski on suosittu koko perheen koskikalastuskohde ja se on sijainniltaan helposti saavutettavissa. Erityskalastusluvalla voi koskikalastaa virvelillä tai perholla, mutta ei elävällä syötillä. Luontaisia saalislajeja ovat taimen, kuha ja siika. Erityiskalastuslupia myydään kosken viereisessä kesäkahvilassa ja sieltä saat tarvittaessa lisätietoa. Huomioithan, että mato-onginta ei ole sallittua missään Miekankosken alueella.

Miekankoskessa ei itse asiassa ole nimestään huolimatta koski, vaan virta, jonka pudotuskorkeus on vain 0,1–0,4 metriä (vuodenajasta ja vedenkorkeudesta riippuen). Valtakunnallisesti arvokkaan kohteen siitä tekee historia, sillä kosken kautta kulki aikoinaan Venäjän ja Ruotsin valtakunnan itäraja, josta on muistomerkki sillan kupeessa.

Taimen – kalojen kuningatar

Useimman koskikalastajan toivomuslistalla ykkösenä lienee taimen, jonka sanotaan olevan kalojen kuningatar. Lohensukuisena kalana sen maku on monen mielestä niin hyvä, että siitä voi valmistaa melkeinpä mitä vain, ja aina tulos on loistava.

Kuha ja siika taipuvat monenlaiseen ruoanlaittoon

Molemmat ovat herkullisia ja monipuolisia kaloja, joita voi paistaa, keittää ja graavata mieleisikseen. Paistettuna ja perunoilla höystettynä ne ovat perinteistä juhlaruokaa parhaimmillaan.

Koskikalastus vaatii ajatustyötä

Koskikalastuksessa oleellista on osata lukea koskea, tai edes tavata. Tällä tarkoitetaan kykyä hahmottaa kalojen mahdollisia olinpaikkoja kosken muotoja tulkitsemalla. Jotta asia ei olisi liian helppo, pitää huomioida myös vuodenajan ja veden korkeuden vaikutukset kalojen käyttäytymiseen.

Kalastonhoitomaksulla hoidetaan kalakantoja

Kaikkien, iältään 18–64-vuotiaiden tulee maksaa kalastonhoitomaksu, jos kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin ja sen voi ostaa myös verkosta.

Hyödyllistä tietoa

Erityiskalastuslupia voi ostaa viereisestä kesäkahvilasta. Kosken vieressä on pieni kesäkahvila, käsityömyymälä ja uittomuseo. Kahvilasta voi myös vuokrata kanootin, kajakin tai soutuveneen.

Osoite
Miekankoskentie 942, Mäntyharju.

Verkkosivusto