Hiihto

Maakunnan parhaat hiihtoladut!

Harjujen ja metsälampien välisillä kannaksilla kiemurtelevat sisämaaladut on suunniteltu niin, että ne sopivat nimenomaan kuntohiihtoon. Ladut ovat kaksisuuntaisia ja turvallisia, sillä ne ovat leveitä ja takaavat hyvän näkyvyyden. Maisemallisesti ladut on tehty maastoihin, joissa on myös kauniita järvi- sekä lampinäkymiä.

Huom! Tarkista aina ennen hiihtämään menoa Ajankohtaista liikuntapaikoista -sivu ja ladulle.fi -tiedot, jossa on ajantasaisin tieto mm. ylläpitotilanteesta.

Ulkoliikkujien pukuhuone

Monitoimihalli Kisalan (padelkentän pääty) pukuhuone on auki hiihtokaudella ainakin osan päivää. Pukuhuoneessa on lämmintä vaatteidenvaihtotilaa, lukolliset säilytyslokerot sekä sisäwc- ja suihkut. Ulkoliikkujien pukuhuoneeseen ei tarvita ennakkovarauksia ja se on maksutta ilman avainkoodia käytössä.

Pukukopit urheilualueella

Urheilualueen huoltorakennuksen pukukopit ovat avoinna arkiaikaan yleensä liikuntatoimen työntekijöiden paikalla ollessa. Hiihtokauden käynnistyttyä ovat pukukoppien ovet auki yleensä myös ilta-aikaan. Pukukoppien kanssa samassa rakennuksessa on myös omien hiihtovälineiden huoltotila.

Valaistu kuntorata (3 km ja 6,1 km)

Osa liikuntahalli Kisalan lähimaastoissa kulkevista valaistujen lähilatujen hiihto-osuuksista ovat itse asiassa varsin teknisiä ja haastaviakin. Jyrkimmät nousut ja laskut sijoittuvat alkupäähän kolmen kilometrin reitille. Nämä ladut eivät ehkä ole teknisesti niitä helpoimpia, mutta hyviä kuntoilijoille.

Valaistun 6 km kuntoradan hiihtolatu on käytössä koirahiihtäjille keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 19.00 eteenpäin.

Uutelan kierroksella vaihtuvat maisemat (12,3 km)

Uutelan kierros on maisemiltaan vaihteleva ja teknisesti monipuolinen ympyrälenkki. Alkupäätä lukuun ottamatta nousut ja laskut ovat loivia, joten tämä reitti sopii vähemmänkin hiihtoa harrastaneille. Kaiken kaikkiaan hyvä päiväreitti sellaiselle, jolla ei ole aikaa lähteä kauemmas. Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla.

Sammalisen järvinäkymissä mieli lepää (15,5 km)

Sammalisen kodan kautta kiertävän reitin varrella on jonkin verran pidempiä nousuja ja laskuja, joka tekee siitä Uutelan kierrosta raskaamman kokonaisuuden. Toisaalta tälle reille mahtuu jo järvenreunusreittejäkin, joten se on maisemallisesti mielenkiintoinen. Reitin alku ja loppumatka kuljetaan valaistuilla latuosuuksilla.

Lustigin kierros (20,4 km)

Lustigin mehuaseman kiertämällä näet mäntyharjulaista metsämaisemaa parhaimmillaan. Reitti ei ole teknisesti erityisen haastava, sillä pääosa mäkiosuuksista on pitkiä ja loivia, mutta matkan varrelle osuu useampikin metsälampia sekä Lustigin taiston mehuasema.

Lustigin Mehuasema on paikallisen asukkaan ylläpitämä, jonne paikalliset kauppiaat lahjoittavat mehua, jota hiihtäjät saavat juoda veloituksetta. Samalla voi kirjoittaa nimensä kävijävihkoon. Hiihtovuoden lopuksi eniten reittiä kiertäneet palkitaan!

Hyvä tietää

Perheen kanssa tulijoille tiedoksi, että Kisalan vieressä on pulkkamäki, sisäwc sekä vieressä luistelualue ja jääkiekkokaukalo. Pulkkamäen päällä on katettu tulipaikka eli ns. ”lettukota”. Polttopuita voi ostaa lähialueen marketeista ja osasta huoltoasemia. Kisalan liikuntahallin suihkuja voivat myös hiihtäjät käyttää maksutta (ulkoliikkujien pukuhuoneeseen pääsee ilman avainkoodia).

Muut ladut

Latuja on myös Kirkonkylällä, Valtolassa, Halmeniemellä sekä Mynttilässä. Jäälatuja on Pyhäselällä ja kelien salliessa aina Vihantasalmeen saakka. Jääladuille voi lähteä joko Ravintola Kurkiniemen rannasta tai Taidekeskus Salmelan parkkipaikalta.

Tarkempia tietoja saat ottamalla suoraan yhteyttä Mäntyharjun kunnan liikuntatoimeen. Jos majoitut jossakin vuokramökeistämme, niin lisätietoa saat myös suoraan majoituskohteesta.

Maksuttoman reittikartan voi noutaa Mäntyharjun kirjastolta ja niitä on yleensä jaossa myös päivittäistavarakauppojen auloissa. Saat ladattua karttaesitteen myös Mäntyharjun kunnan sivustolta. Kaikki kunnan ylläpitämät reitit näkyvät myös kunnan karttapalvelussa.

Liikuntahalli Kisalalta lähtevien sisämaalatujen alkupisteessä on iso karttataulu ja matkan varrella pienempiä maastokarttoja. Puissa ja risteysalueissa olevia hiihto-opasteita seuraamalla ei reiteiltä pitäisi pystyä eksymään ilman karttaakaan.

Lähtöpisteet:

Urheilualue, Kisala
Urheilutie 1, Mäntyharju

Kartat ja lisätiedot