Päiväretki-ideoita lumikenkäilyyn

EtusivuBlogi → Päiväretki-ideoita lumikenkäilyyn

Artikkeli päivitetty 15.9.2023

Parhaat lumikenkäilyreitit Mäntyharjussa

Mäntyharjussa on nimensä mukaisesti paljon harjuja ja nyt kun on lunta, voi esimerkiksi lumikenkäilyä harrastaa melkeinpä missä vaan. Toki se on mukavampaa kunnon nietoksissa ja sellaisilla alueilla, joissa ei ole teitä tai polkuja.

Suuntaa Pappilanniemeen ja Teerniemen maastoihin tai Repoveden kansallispuiston suuntaan. Jos majoitut jollakin vuokramökeistämme, niin parhaat maastot kannattaa kysyä paikallisilta sieltä. Mäntyharju on iso alue, vaikka ei äkkiseltään sitä tulisi ajatelleeksikaan!

Päiväretki Repoveden kansallispuistoon

Repovedellä on paljon lumikenkäilyyn sopivia maisemallisia kohteita. Talviaikaan puiston alueella on verrattain hiljaista ja siellä saa nauttia erämaamaisesta tunnelmasta.

Muista kuitenkin varsinkin, jos suuntaat jäälle, niin varovaisuutta! Jään kantavuuden kanssa saa olla tarkkana, varsinkin Repoveden kansallispuistossa. Tarkista myös luontoon.fi/repovesi ennen lähtöäsi, sillä siellä ilmoitellaan mahdollisista muutoksista alueeseen liittyen ja sieltä löydät myös yritykset, jotka tarjoavat puiston sisällä ja lähialueilla esimerkiksi opastettuja lumikenkäilyretkiä.

Ps. Facebookissa muuten toimii Repoveden ystävät -niminen ryhmä, jossa jaetaan ajankohtaista tilannetietoa mm. puiston lumitilanteesta ja kaikenlaisia vinkkejä muutoinkin.

Pappilanniemen maisemat ja kaunis Nuotioniemen laavu

Pappilanniemi on metsäinen ja harjuinen ulkoilualue Mäntyharjun keskustan tuntumassa. Reittejä niemessä menee ristiin rastiin, joten risteysopasteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Niemi on kuitenkin aika pieni ja siellä toimii yleensä hyvin verkkoyhteydet (mm. GoogleMaps), joten eksymisen vaaraa ei oikein ole.

Nokipannukahville Nuotioniemeen

Pappilanniemessä on pieni Nuotioniemen laavu, josta aukeavat hyvät maisemat järvenselälle. Laavulle voi lumikenkäillä esimerkiksi Iso-Pappilan museoalueelta lähtevää ulkoilureittiä pitkin, tai jäältä käsin. Jäältä käsin lähtöpisteiksi soveltuvat hyvin Taidekeskus Salmelan parkkipaikka ja Kurkiniemen kesäkahvila juna-aseman tuntumassa. Taidekeskus Salmelalta on laavulle matkaa noin 1 kilometri/suunta.

Nuotioniemen laavu tarkemmin

Osoite: Nuotioniemen laavu, Mäntyharju.

Kannattaa huomioida, että laavun sijainti on sellainen että maitse tultaessa sinne menee varsin jyrkkä rinne, joka voi olla talvella hyvinkin liukas. Idempänä rinne on hiukan loivempi, joten maastonmuotoja seuraillen sinne kyllä pääsee. Laavulla on katettu nuotiopaikka, puuliiteri sekä ulkowc. Omat wc-paperit ja sytykkeet kannattaa ottaa mukaan.

Luonnonkaunis Teerniemi

Luonnonkaunis Teerniemen alue sijaitsee Pappilanniemestä hiukan itään ja sielläkin voi lumikenkäillä helposti vaikka lasten kanssa. Lähtöpisteeksi sopii pieni parkkialue Syvälahdentien päässä (Syvälahden eteläpuolella). Jos lunta on paljon, täytyy autot talviaikaan jättää esimerkiksi aikaisemmin tien oikealla puolella näkyvän leikkipaikan tuntumaan. Alla olevan karttalinkin avulla voi tuumailla sopivaa jättöpaikkaa.

Linkki Mäntyharjun kunnan karttapalveluun

Ensimmäisellä kallionlaella on taukopöytä, jossa voi evästellä. Virallista nuotiopaikkaa siellä ei kuitenkaan ole. Maisemat ovat hienot, joten suosittelemme!

Vuokraa lumikengät 25 eur/pari

Lumikenkiä voi vuokrata  Mäntyharjun vuokraamolta. Vuokraamosta saat vahvarunkoiset ja erittäin kevyet lumikengät säätösauvoineen eri kokoisille käyttäjille (myös 100 kg+ ) moniin talviolosuhteisiin.

Lämpimästi tervetuloa talviseen Mäntyharjuun!