Koskikalastusta Miekankoskella

Miekankoski on suosittu koko perheen koskikalastuskohde ja se on sijainniltaan helposti saavutettavissa. Luontaisia saalislajeja ovat taimen, kuha ja siika. Erityskalastusluvalla voi koskikalastaa virvelillä tai perholla, mutta ei elävällä syötillä. Huomioithan, että mato-onginta ei ole sallittua missään Miekankosken alueella. Erityiskalastuslupia myydään kosken viereisessä kesäkahvilassa ja sieltä saat tarvittaessa lisätietoa.

Miekankoskessa ei itse asiassa ole nimestään huolimatta koski, vaan virta, jonka pudotuskorkeus on vain 0,1-0,4 metriä (vuodenajasta ja vedenkorkeudesta riippuen). Valtakunnallisesti arvokkaan kohteen siitä tekee historia, sillä kosken kautta kulki aikoinaan Venäjän ja Ruotsin valtakunnan itäraja, josta on muistomerkki sillan kupeessa.

Taimen on kalojen kuningatar

Useimman koskikalastajan toivomuslistalla ykkösenä lienee taimen, jonka sanotaan olevan ”kalojen kuningatar”. Lohensukuisena kalana sen maku on monen mielestä niin hyvä, että siitä voi valmistaa melkeinpä mitä vain, ja aina tulos on loistava.

Kuha ja siika taipuvat monenlaiseen ruoanlaittoon

Molemmat ovat herkullisia ja monipuolisia kaloja, joita voi paistaa, keittää ja graavata mieleisikseen. Paistettuna ja perunoilla höystettynä ne ovat perinteistä juhlaruokaa parhaimmillaan.

Koskikalastus vaatii ajatustyötä

Koskikalastuksessa oleellista on osata lukea koskea, tai edes tavata. Tällä tarkoitetaan kykyä hahmottaa kalojen mahdollisia olinpaikkoja kosken muotoja tulkitsemalla. Jotta asia ei olisi liian helppo, pitää huomioida myös vuodenajan ja veden korkeuden vaikutukset kalojen käyttäytymiseen.

Kalastonhoitomaksulla hoidetaan kalakantoja

Kaikkien, iältään 18–64-vuotiaiden tulee maksaa kalastonhoitomaksu, jos kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin ja sen voi ostaa myös verkosta.

Hyödyllistä tietoa

Erityiskalastuslupia voi ostaa viereisestä kesäkahvilasta. Kosken vieressä on pieni kesäkahvila, käsityömyymälä, uittomuseo ja sepän paja. Kahvilasta voi myös vuokrata kanootin, kajakin, soutuveneen tai polkupyörän.

Osoite

Miekankoskentie 942,
52700 Mäntyharju

Aukiolo

Avoinna kesäaikaan joka päivä klo 10–20

Lisätietoa

www.miekankoskenkahvila.com

Koe myös

Tuliaisostoksilla käsityömyymälässä

Miekankosken pieni käsityömyymälä on täynnä lähialueen käsityötaitajien taidonnäytteitä, kuten erilaisia käsitöitä, villasukkia, koruja ja sesonkituotteita. Ihana pikkupuoti, josta tehdä löytöjä!