Lähimatkailua retkipyörällä

Mäntyharju on täynnä hyviä retkipyöräkohteita, mutta vain Toivolan ja Varpasen kierrokset on merkitty maastoon pienellä ruskeapohjaisella pyöränkuvalla jossa on M -kirjain. Osalla reiteistä on samanlaisessa pyöräreittimerkissä kirjaimet E5 tai E15 ja silloin olet valtakunnallisella GT 4 -karttaan merkityllä reitillä. Kaikki reitit näkyvät Mäntyharjun kunnan ylläpitämässä karttapalvelussa.

Kaikkien reittien lähtöpisteenä voi käyttää osoitetta: Asematie 3, Mäntyharju.

Toivolan kierros M, 38 km

Mukava ja melko helppo reitti, jossa ajetaan lähes koko matka päällystettyä tietä pitkin (lukuun ottamatta Pyhäniementien noin 6 kilometrin mittaista tienpätkää). Pertunmaantie kiertelee Pyhäveden rantaa, tarjoten enemmän nähtävää kuin Vihantasalmentie. Puolessa välissä on mahdollisuus käydä kahvilla Vihantasalmen huoltoasemalla tai Miekankosken kahvilassa.

Toivolan kierrokselle voi lähteä Mäntyharjun keskustasta ja se on suunniteltu kuljettavaksi Pertunmaantien, Pyhävedentien ja Miekankoskentien kautta lähtöpisteeseensä. Ensin kuljetaan Mäntyharjuntietä pitkin Mikkelin suuntaan. Vihantasalmen tieltä jatketaan Pyhäniementielle 5-tien yli. Pertunmaantien kautta pääset takaisin Mäntyharjuun.

Varpasen kierros M, 24 km

Näppärä reitti, mikäli haluaa päästä ajelemaan metsän siimekseen, muttei halua liian vaikeita maasto-osuuksia. Reitin varrella on Sammalisen kota, jossa voi pysähtyä syömään eväitä. Sammalisella on myös kaivo, mutta kuivina kesinä se saattaa olla tyhjä.

Reitin ensimmäisellä osuudella ajat Kirkonkylän ohi Virransalmentielle. Virransalmentieltä käännytään Mouhuntielle ja jatketaan eteenpäin. Käänny Mouhuntieltä Piirantielle ja ison mäen jälkeen vasemmalle pienelle Lustigintielle, jossa voi seurata myös ruskeapohjaisia pyöräreittiopasteita. Soramontun ohittamalla pääset partiotaipaleelle. Reitti kulkee osittain ulkoilureittejä pitkin. Partiotaipaletta jatketaan kunnes tullaan Kyröntielle ja Kyröntietä aina Kirkonkylälle saakka.

Rantareitti, 10 km

Rantareittiä ei ole merkitty maastoon, mutta sekin löytyy Mäntyharjun kunnan karttapalvelusta ja koska se soveltuu niin hyvin maisemareitiksi, niin olemme halunneet nostaa sen merkittyjen reittien joukkoon.

Tässäpä vasta mukava ja maisemallinen pikku reitti, johon saa vaativuutta ajamalla osan matkasta Pappilanniemen harjumaisemissa polveilevaa ulkoilureittiverkostoa pitkin. Suunnista ensin Kurkiniemen kesäravintolalle ja jatka Citypatikalle. Voit seurata pinkkejä patikointireittimerkintöjä kohti rannassa kiemurtelevaa hiekkatietä. Reitin varrelle osuu myös Haapaseläntien uimapaikka ja Pyhävedenrannan leikkipuisto.

Rannan jälkeen jatka Pappilanniemen ulkoilureitille mutta seuraa Citypatikan merkintöjä Teerniemeen rantapolulle, ellet halua kävellä. Rantareitti on kapea, kivikkoinen ja juurakkoinen. Pappilanniemen ulkoilureittiä pitkin pääset Iso-Pappilan museoalueen läpi Makasiinintielle ja edelleen Kiiskintielle. Kiiskintietä pitkin pääset Varpasentielle ja takaisin Mäntyharjun keskustaan.

Miekankosken reitti, 30 km

Miekankoskelle suuntaava ympyräreitti on ehdotelma, joten sitä ei ole maastoon merkitty. Löydät sen silti kunnan ylläpitämästä karttapalvelusta. Vaativuudeltaan se on helppo ja kulkee koko matkan asfalttitietä. Maisemat vaihtelevat peltoaukeista metsiin ja järvinäkymiin.

Ensimmäisellä asfalttiosuudella ajelet Mäntyharjun vanhan Kirkonkylän ohi Mäntyharjuntietä pitkin Vihantasalmen sillalle, josta matka jatkuu Miekankoskelle. Vihantasalmen sillalle päästäksesi käänny juuri ennen 5-tietä Vihantasalmen nesteen pihaan. Aja pihan läpi sillan ja rannan suuntaan eli kierrä koko rakennus. Sillalle suunnistaessasi voit seurata ruskeapohjaisia polkupyörämerkkejä, joissa on M-kirjain. Nyt poljet myös yhden merkityn reitin päällä, joten voit seurata M-kirjainopasteita Mäntyharjun keskustaan saakka.

Vihantasalmen jälkeen suunnataan Miekankosken kahvilan suuntaan. Miekankoskelta pääsee Mäntyharjun keskustaan polkemalla Miekankoskentietä, joka johtaa edelleen Mäntyharjuntien kautta takaisin lähtöpisteeseen. Miekankoskentiellä on muuten toimiva maatila, joten saatat nähdä matkalla lehmiäkin.

Tommolansalmen kierros, 64 km

Tommolansalmen kahvilan kautta kurvaava keskivaikea reittiehdotelma, jossa on jonkun verran mäkisyyttä sekä vaihtelevia maisemaosuuksia. Reitti on piirretty kunnan ylläpitämään karttapalveluun.

Reitin alku Varpasen/Mäntyharjuntietä pitkin on vaativuudeltaan helpohkoa, jossa kaksi isompaa ylämäkeä. Reitti jatkuu Kouvolantietä Tommolansalmelle saakka. Tommolansalmen kohdalta käänny Kivilahdentielle, joka on pieni hiekkatie. Kivilahdentie on vaativuudeltaan keskitasoa, jossa yksi iso ylämäki. Kivilahdentien jälkeen käännytään Valtolantielle, joka on ensimmäisen noin 10km matkan soraa mutta vaihtuu sitten asvalttipintaiseksi. Aja Varpaseen saakka ja siitä Varpasentielle takaisin Mäntyharjuun.

Haukijärven kohdalla on kiva pysähdyspaikka ja Tommolansalmelle voi pysähtyä syömään tai kahville. Valtolantien osuudella on maisemallisesti eniten nähtävää.

Pyöräilytapahtumia

Griffin Event Finland Oy sekä paikallinen Suomen Ladun jäsenjärjestö Reissupolku ry järjestävät alueella myös erilaisia pyöräilytapahtumia, mutta parhaiten saat tiedon tapahtumilta suoraan heidän kotisivuiltaan tai soittamalla yhteyshenkilöille.

Lähiretkikohteita ja matkailunähtävyyksiä

Retkipyöräkohteiksi käyvät hyvin myös paikalliset matkailukohteet, kuten Miekankosken kahvila, WHD Gårdin matkailutila, Linkkumylly, Orilammen Maja (kokeile myös Kultareittiristeilyä), Repoveden kansallispuisto ja UNESCOn maailmanperintökohde Verla.

Koe myös