Koe Suomen luonto kansallispuistossa retkeillen

Upeiden maisemien ja korkeuserojen vuoksi pikkulapiksikin ristitty puisto on yksi maamme suosituimmista ja sijaitsee vain noin 40 minuutin ajomatkan päässä Mäntyharjun keskustasta. Kävellen, maastopyöräillen ja meloen puistoon pääsee myös palkittua Mäntyharju-Repovesi -reittiä pitkin. Talviaikaan voi lumi-kenkäillä ja umpihankihiihtää, mutta ylläpidettyjä talvireittejä löytyy vain Mäntyharjun keskustan tuntumasta.

Repoveden kansallispuisto on erittäin monipuolinen retkeilykohde ja siksi yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Varsinkin heinä-elokuussa puistossa on usein ruuhkaa, joten jos etsit luonnonrauhaa ja hiljaisuutta, niin suuntaa kansallispuiston ulkopuoliselle Mäntyharju-Repovesi -reitille. Puistoon on kolme virallista sisäänkäyntiä, joista Lapinsalmi on riippusiltoineen suosituin.

Korkeuserot voivat yllättää, joten varaa riittävästi aikaa ja huomioit, että matkapuhelimet eivät kallioiden vuoksi välttämättä toimi alueella. Käteistä kannattaa varata hiukan, sillä Lapinsalmen sisäänkäynnillä on pieni kesäkioski.

Moni tulee Repovedelle kokeilemaan yön yli retkeilyä, joten laavupaikoilla et todennäköisesti yövy ilman seuraa. Saatat hyvällä tuurilla nähdä koko joukon jäniksiä.

Puistossa ja lähialueilla on erilaisia reittivaihtoehtoja ja aktiviteetteja joko omatoimiretkeilyyn tai oppaan kanssa. Mikäli majoitut Mäntyharjun suunnalla joistakin vuokramökeistämme tai aamiaismajoitus-kohteessa, niin älä epäröi kysyä paikallisten vinkkejä päiväretkiä varten.

Omalla autolla

Repovedelle pääsee vaivatta myös autolla. Seuraamalla tietä 368 voivat automatkaajat tehdä niin-kin, että jatkavat puistoon Orilammen majalta Kultareittiristeilyn kokien. Ja jos museot kiinnostavat, niin matkan varrelle jää myös Woikosken tehdasalue. Pikkuinen poikkeama pääreitiltä, ja voit käydä myös Woikosken automuseolla. Kansallispuistosta etelään on maisemallisesti rikasta eteläsavolaista peltomaisemaa, pieniä kyliä sekä Taidekeskus Salmelaan kuuluva Vuohijärven kulttuuri- ja luontotalo.

Kolme sisäänkäyntiä

Puiston virallisista sisäänkäynneistä suosituin on Lapinsalmi, jonka läheisyydessä sijaitsee kuuluisa riippusilta sekä lapsiperheiden suosima Ketunlenkki. Kaikkien sisäänkäyntien yhteydessä on parkkitilaa ja kesäisin Lapinsalmella on myös pieni kioski. Linja-autolla kulkeminen onnistuu parhaiten Kouvolan suunnasta (kesäaikaan), mutta taksit kulkevat ja kyytivaihtoehtoja voi kysyä myös majoituskohteista.

Vinkit talteen!

Vaikka puistossa on paljon kuivakäymälöitä, niin varaa itsellesi omat wc-paperit, sillä niitä et puistosta löydä. Ota huomioon että alueella noudatetaan roskatonta retkeilyä, joten sinun on tuotava roskat mukanasi pois puistosta ja lähialueilta. Ota mukaan myös jonkin verran vettä ja tutustu retkikartoissa esiintyvien kaivojen sijainteihin ennakolta.

Koe myös

Vuokraa oma eräopas

Monet yritykset tarjoavat kansallispuistossa erilaisia luontoaktiviteetteja, kuten köysilaskeutumista sekä opaspalveluita ja ohjattuja retkiä. Löydät heidät parhaiten luontoon.fi – palvelusta osiosta ”yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Repoveden kansallispuistossa”.