Tukinuitto tarjosi aikoinaan elannon monille työmiehille ja se oli yksi varhaisimmista puutavaran kaukokuljetusmuodoista Suomessa. Uiton aika alkoi toden teolla höyrysahojen kehityttyä 1800-luvulla, jolloin vesiverkostot loivat hyvät edellytykset puiden uittamiselle.
Kun Saimaalta rakennettiin oikoreitti Mäntyharjun vesistöön vuonna 1910, tuli Miekankoskesta kahden tärkeän uittoväylän risteyskohta. Samalla Mäntyharjun väylän uittotukikohta siirrettiin Miekansaareen, jonne rakennettiin uittotupa, paja ja varasto. Uitto Miekankoskessa päättyi vuonna 1975 ja Miekan saari sekä pieni koski muokattiin matkailukäyttöön.
Museoalueella toimii suosittu Miekankosken kahvila ja pieni käsityömyymälä. Maksuton uittomuseo on avoinna kahvilan aukioloaikoina.
Mäntyharjun keskustasta matkaa Miekankoskelle on noin 10 kilometriä ja se sijaitsee sekä Mäntyharju-Repovesi -melontareitin että retkipyöräreitin varrella. Miekankoski on myös yksi postilaatikkopyöräilyn kohteista.
Uittomuseo kuuluu Mäntyharjun museon kokoelmiin ja sinne on vapaa pääsy. Miekankoski on myös suosittu koskikalastuskohde. Kosken vierellä suosittu kesäkahvila, käsityömyymälä ja sepän paja. Kahvilasta voi vuokrata myös kanootin, kajakin, soutuveneen tai polkupyörän.
Miekankosken pieni käsityömyymälä on täynnä lähialueen käsityötaitajien taidonnäytteitä, kuten erilaisia käsitöitä, villasukkia, koruja ja sesonkituotteita. Ihana pikkupuoti, josta tehdä löytöjä!
Mäntyharjulaisilla urheilun ystävillä on tapana kiertää eri puolille pitäjää ripoteltuja postilaatikkokohteita. Kesän lopussa osanottajia palkitaan. Postilaatikkopyöräily on mainio tapa tutustua moniin Mäntyharjun kyliin ja kokea upeita järvimaisemia pyörän selästä käsin!