Maisemallinen viiden järven melontakierros

Maisemiltaan vaihteleva viiden järven reitti soveltuu vähintään kahden päivän melontaretkeksi. Kanoottien kuljetuksia ja siirtymiä ei tarvita, sillä reitti alkaa ja päättyy Mäntyharjun keskustaan. Rantautumispaikat on merkitty oranssein melontamerkein, mutta itse reitti ei ole merkitty, vaan toteutettavissa jokamiehenoikeuksien nojalla.

Tarina kertoo, että keisari Aleksanteri I pysähtyi virkistäytymään Kallaveden Keisarinlähteelle 10.6.1803 tarkastusmatkallaan Venäjän ja Ruotsin raja-alueella. Keisarinlähde on nimensä mukaisesti luonnonlähde ja varsin kirkas sellainen, jossa meloja voi täyttää leilinsä suoraan kanootista.

Reitin vaativuus

Maisemallinen järvireitti sopii hyvin normaalikuntoiselle jonkun verran melontaa harrastaneelle. Jos melontavauhdin pitää noin neljä kilometriä tunnissa, niin melontaa tulee yhteensä noin 13 tuntia.

Reitillä on kaksi kanto-osuutta ja yleisin kulkusuunta on Kallavesi-Ala-Kuhanen-Ylä-Kuhanen-Herajärvi-Tainavesi. Tämä siksi, että reitti on helpompi toteuttaa tähän suuntaan.

Huomioitavaa

Reitin ensimmäinen kanto-osuus on Herataipaleen lahden ja Herajärven välinen kannas. Kanoottia voi kantaa Herataipaleen lahdesta Heralammelle ja meloa/uittaa Herajärvelle mikäli vettä on riittävästi (vaikeahko kanto-osuus on pituudeltaan noin 500 metriä).

Toinen kanto-osuus on Tainaveden ja Kallaveden välinen kannas. Kantamista on 200 metriä Tainavedeltä Kallaveden rannalle, jolloin kierretään Tainan koski ja lasketaan kanootti vesille Tainan myllyn alla. Tainavedellä lahden pohjassa on venevalkama, joka sopii kannaksen ylityspaikan aloittamiseen.

Kierrosta ei ole mahdollista tehdä soutuveneellä kapeikkojen ja matalikkojen vuoksi. Reitti on toimivampi korkean veden aikaan, koska matalanveden aikaan kapeikoissa on enemmän kiviä pinnassa. Myös kanto- ja uittomatkat pitenevät matalanveden aikaan.

Palvelut reitillä

Hyviä yöpymispaikkoja ovat Puukonvuoren laavu ja laavu Mäntysaaren Herajärvessä. Laavupaikkojen lisäksi reitillä on tietojemme mukaan vain yksi vuokramökki, josta saat lisätietoa Miekankosken kahvilasta.

Vesistöreitin alkupäässä sijaitsee kesäravintola Kurkiniemi. Jos mielit aamukahvia, kannattaa tarkistaa aukioloajat yrityksen omilta sivuilta. Moni melojista tilaa kanootin tai kajakin Kurkiniemeen valmiiksi kanootteja vuokraavilta yrittäjiltämme Linkkumyllystä tai Miekankosken kahvilalta. Jos melot alkupisteestä, niin lähtöpiste on Kurkiniemen rannassa, noin 50 metrin päässä rautatieasemalta.

Lähtöpiste

Kesäravintola Kurkiniemi,
Asematie 11

Tarkempi reittikuvaus

Mäntyharjun sivuilla

Koe myös