Categories

Päiväretki laavulle on elämys isoille ja pienille kulkijoille  

Päiväretki laavulle on usein elämys sellaisenaankin, sillä ne sijaitsevat useimmiten jonkin vesistökohteen rannalla. Useimmat laavuistamme sopivat myös lapsiperheille ja monessa niistä on pieni uimapaikka tai laituri. Google Maps -palvelusta löydät useimmat laavut nimellä (esim. Tainan laavu), saat reittiohjeet ja voit katsoa kuvia, sekä lukea muiden käyttäjien jättämiä kommentteja. Kaikki laavut, kohdekuvaukset ja kunnan karttapalvelun löydät Mäntyharjun kunnan sivustolta osoitteesta mantyharju.fi

Vinkki 1. Tainan laavulle autolla tai meloen  

Luonnonkauniissa rantamaisemassa Tainajoen suulla sijaitsevalle laavulle on matkaa Mäntyharjun keskustasta noin 7 kilometriä. Laavulle ei ole tieltä opasteita, mutta polun lähtöpiste on Mäntyharjun keskustasta tultaessa tien oikealla puolella (os. Varpasentie 692, Mäntyharju). Ennen polkua on pieni levike autoille (johon mahtuu vain 1–2 autoa, koska läheiseen taloon vievää yksityistietä ei saa tukkia). Metsäpolkua pitkin on laavulle matkaa noin 400 metriä. Laavulle voi periaatteessa myös meloa vaikkapa Mäntyharjun keskustasta, kun varautuu noin 200 metrin kantomatkaan Varpasentien ylityksen kohdalla.

Vinkki 2. Melontaretki Mäntysaareen  

Upea luonnonhiekkarantainen laavualue on yksi Mäntyharjun kauneimmista taukopaikoista, jonka vuoksi se soveltuu hienosti päiväretkelle tai yön yli telttailuun sellaisenaankin. Laavulle on Mäntyharjun keskustasta matkaa noin 20 kilometriä, mutta jos kanotoimaan lähtee muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta Itkonlahdesta, voi luontoretkelle lähteä kokemattomampienkin melojien kanssa. Melontamatkaa kertyy silloin muutama kilometri/suunta. Mäntysaaren harjualueella kulkee kaunis luonnonpolku, jossa kasvaa mustikoita, puolukoita ja variksenmarjoja. Kalustonvuokrausta ja/tai oman kaluston kuljetusta kannattaa tiedustella Mäntyharjun melontakeskuksesta tai Miekankosken kahvilalta.

Vinkki 3. Eväsretki Nuotioniemen laavulle 

Noin 4 kilometrin Mäntyharjun torilta sijaitsevalta laavualueelta avautuvat kauniit järvimaisemat Pyhävedelle. Pappilanniemen kärjessä sijaitsevalle laavulle pääsee ulkoilureittejä pitkin Iso-Pappilan museoalueelta. Jalkaisin ja maastopyörällä laavulle pääsee myös Citypatikkaa pitkin Mäntyharjun rautatieasemalta. Rannan kivikkoisuuden vuoksi Nuotioniemi ei sovi kovin hyvin melojille, mutta SUP-laudalla saattaa rantautuminen onnistua helpommin. Talviaikaan laavulle pääsee jääreittiä pitkin Kurkiniemen tai Taidekeskus Salmelan rannasta.

Vinkki 4. Eräsaunaan Matkoslammen laavulle  

Matkoslammen rannalle rakennettu laavu on Mäntyharjulainen erikoisuus, jonka varustuksiin kuuluu maksuton sauna, laituri ja soutuvene. Pelastusliivejä ei laavulla ole, mutta niitä voi vuokrata pientä panttia vastaan Mäntyharjun kirjastolta. Paikallinen Lions Club Mäntyharju lahjoitti laavun vuonna 2012 retkeilijöiden käyttöön ja toimii edelleen laavun kummina. Laavulle pääsee Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä pitkin. Jos menet pyörällä, saat hienon ympyräreitin, jos poljet takaisin hiekkatieverkostoa hyödyntäen. Autolla ei pääse aivan laavun viereen, mutta jos olet valmis muutaman kilometrin kävelymatkaan, niin voit jättää auton esimerkiksi Mouhulle, junaradan viereen. Matkaa Mäntyharjun keskustasta on reitin valinnasta riippuen, noin 20 kilometriä.

Vinkki 5. Pyörällä Linkkumyllylle ja meloen Haukkavuorelle 

Vanha myllytila Linkkumylly sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Mäntyharjun keskustasta, noin puolivälissä Mäntyharjusta Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä. Majoituksen ja kesäkahvilan lisäksi Linkkumylly vuokraa mm. kanootteja ja SUP-lautoja. Tilauksesta on mahdollista saada myös ruokapalveluita ja vuokrata hyvälöylyistä rantasaunaa. Saat kivan retkipäivän, jos poljet maastopyöräreittiä pitkin Linkkumyllylle ja melot noin 4 kilometrin matkan erikoiselle Haukkavuoren laavupaikalle. Haukkavuorella on myös kalliomaalauksia. Kysy lisää vinkkejä suoraan Linkkumyllystä.

Vinkki 6. Uimaan ja ongelle Pitkäjärven laavulle 

Laavun sijainti rauhallisessa niemennokassa, neljä kilometriä pitkän järven pohjoisosassa, nostaa Pitkäjärven yhdeksi Mäntyharjun alueen kauneimmista taukopaikoista. Pitkäjärven rannoilla ei ole ihmisasumuksia, joten keväällä siellä pesii yleensä ainakin yksi kuikkapari, jonka soidinhuuto kuuluu kauas. Laavulla on pieni hiekkaranta sekä laituri. Teitä pitkin sinne on matkaa Mäntyharjun keskustasta noin 17 kilometriä, mutta laavulle pääsee myös Repoveden kansallispuistoon johtavaa maastopyörä- ja patikointireittiä pitkin. Laavuretkellä kannattaa pistäytyä läheisellä Harmaalammella, jonne pääsee luonnonkaunista metsäpolkua ja pitkospuureittiä pitkin.  

Ps. Jos käytät Googlen karttapalvelua, niin olisi mahtavaa, jos antaisit arvostelun GoogleMapsiin muille käyttäjille. Mukavaa päiväretkeä!

Linkit, kartat ja lisätiedot  

Kaikki laavut, kohdekuvaukset ja kunnan karttapalvelun linkit löydät Mäntyharjun kunnan sivustolta osoitteesta mantyharju.fi