Categories

Yllätitkö itsesi miettimästä, milloin olisi paras aika matkustaa Mäntyharjulle? Kokosimme avuksesi pienen kuukausikohtaisen matkustuskatsauksen, joka herättelee miettimään, mitä kaikkea täällä voi tehdä.

Tammikuu 

Usein luminen, mutta esimerkiksi vuonna 2020 pääsimme hiihtämään vasta 29. päivä. Jos lunta ei ole, niin latupohjillakin voi kävellä ja pyöräillä. Avantouinti on tammikuussakin elämys, sillä vesi on noin neljä-asteista. Avannon jälkeen parasta on takkatuli ja lämmin kaakao/tee/kahvi.

Helmikuu

Talvi on täällä ja jos lunta ei ole, niin on silti kylmä. Suomalaislapsilla on talviloma, joten silloin hiihdetään, luistellaan, lumikenkäillään, talvipyöräillään, lasketaan pulkalla ja käydään laavuilla paistamassa makkaraa. Jos jääreitit ovat auki, niin nyt on paras aika vuodesta nauttia potkukelkkailusta ja retkiluistelusta! 

Maaliskuu 

Talvi on vieläkin täällä ja jos on ”hankikelit” niin kannattaa suunnata lumikenkäilemään Repoveden kansallispuistoon. Ilmassa voi kuitenkin jo aistia kevään, joka tuo tullessaan ihania auringonpaisteisia talvipäiviä. Ja jos on kurjat ilmat, niin sitten ei mennä ulos. Meillä kun talot rakennetaan niin, että sisällä on talvellakin lämmintä. Jätä siis kuumavesipullo kotiin ja vedä villasukat jalkaan (fiiliksen vuoksi).

Huhtikuu 

Kevät on täällä ja luonto heräilee jälleen. Linnut laulavat ja purot solisevat. Marraskuun lisäksi huhtikuu on silti usein suomalaisten inhokkikuukausi, koska lumet sulavat ja on märkää, eikä missään näy kunnolla vihreää. Nyt on hyvää aikaa käydä elokuvateatterissa ja uimahallissa. 

Toukokuu 

Kevät on vihdoin täällä ja luonto valmistautuu ottamaan kesän vastaan! Luonnoneläimet ovat (kaikki) lisääntymispuuhissa, eikä vesistöissä ole enää ollut jäätä enää ”miesmuistiin”. Melojien yksi suosikkikuukausista, ainakin Keisarinlähteen melontareitillä, sillä vesi on korkealla myös kapeikoissa.

Kesäkuu 

Nyt voi jo sanoa kesän alkaneen. Metsät ovat täynnä vihreän eri sävyjä ja keskilämpötilakin kipuaa yleensä +15 asteen (paremmalle) puolelle. Koulut ovat vielä kiinni, mutta moni suuntaa jo kesäpäivien viettoon rannoille. Nyt voi uida, meloa, suppailla, kävellä, juosta, pyöräillä ja kaikkea. Silloin tällöin saattaa sataa ropsahdella, mutta kesäkuu on silti usein koko vuoden aurinkoisin kuukausi. 

Heinäkuu 

Monen mielestä Suomen paras kuukausi, sillä silloin on yleensä lämmintä. Kaikki ovat täällä, koska suomalaislapset ovat lomalla. Ainakin siltä se tuntuu, sillä Mäntyharjun väkiluku kolminkertaistuu ja vapaa-ajan asunnot täyttyvät lomailijoista. Torilla on mansikoita, uusia perunoita ja kaikenlaisia muitakin herkkuja (joita voi syödä sellaisenaan, ilman pakastamista). Heinäkuussa on hurjasti tapahtumia, kesäkahviloita, konsertteja, kesäteatteria ja mitä vaan kuvitella saattaa. 

Elokuu 

Ilmat ovat vielä lämpimiä, jopa kuumia. Lapset ovat lomalla ja kaikkea voi tehdä; uida, patikoida, pyöräillä, meloa ja kalastaa. Maatiloilla kerätään vilja pelloista ja toreilta voi ostaa kesäistä perunaa, porkkanoita ja muita vihanneksia sekä tuoreita vadelmia ja pensasmustikoita. 

Syyskuu 

Ilmat alkavat kylmetä, joten monen mielestä on mukavaa kaivaa juoksutossut jalkaan tai hypätä maastopyörän selkään. Elo-syyskuun vaihteessa kypsynyt mustikkasato on parhaimmillaan ja sitä löytyy yleensä hyvin Mäntyharjun metsistä. Jokamiehenoikeudella marjoja saa kerätä maksutta, mutta yksityisyyttä pitää kunnioittaa metsässäkin (eli älä mene 100 metriä lähemmäs asutusta). 

Lokakuu 

Ruska on täällä ja kaikki puut ovat kauniita ihanissa väreissään. Nyt kannattaa kiivetä korkealle ja ottaa kamera mukaan, sillä näistä maisemista saa vaikka postikortteja. Ilmat alkavat kylmetä, mutta vielä tarkenee tuulipuvunkin takilla ja liikkuminen on kivaa, kun ei tule liian kuuma. 

Marraskuu

Ainoa kuukausi josta kukaan ei yleensä koskaan pidä, on marraskuu. Kaikki mitä silloin voi tehdä, tapahtuu useimpien mielestä sisällä. Selvitäkseen tästä vuoden pimeimmästä kuukaudesta moni kaivaa kynttilät esiin ja alkaa suunnitella joulua. Suomalaiset pelaavat, lukevat, leipovat, katsovat elokuvia, saunovat ja tekevät mitä tahansa muuta, paitsi ulkoilevat. Ulkona ei juuri näe mitään, koska #suomessaonniinpimmetä. 

Joulukuu 

Jos joulukuussa on lunta, niin on myös valoisia talvipäiviä. Jos ei ole lunta, niin valoa pimeyteen tuovat jouluvalot. Avantouinti sopii talveen loistavasti ja sitä harrastetaan Veljesniemessä. Jos lunta ei ole paljon, tehdään kaikkea mitä kesälläkin, kuten kävellään ja pyöräillään. Valosaastetta ei juuri ole, joten jos on kirkas ilma, kannattaa nostaa katseensa taivaalle. 

Kysy lisää vinkkejä tekemiseen suoraan sieltä missä majoitut. 

Tervetuloa Mäntyharjulle vuoden jokaisena kuukautena!